Hlavní obsah

Paroubek píše Topolánkovi: Seberte odvahu a vysvětlete dopady radaru

– PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek poslal otevřený dopis premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS), který se týká konkrétního vlivu případného amerického radaru v Brdech na jeho bezprostřední okolí. A také o tom, že souhlas s radarem na základě bilaterální smlouvy s USA by znamenal změnu naší orientace, "příklon k USA na úkor Evropské unie".

Článek

"Měl byste, vážený pane premiére, sebrat odvahu a sdělit občanům, jaké na ně bude mít základna bezprostřední dopady a vlivy a také, o co tady jde ve skutečnosti," apeluje na Topolánka šéf nejsilnější opoziční strany.

Připomněl, že proti radaru je podle průzkumů veřejného mínění jasná většina veřejnosti, a také jasné odmítavé výsledky referend v obcích na Berounsku, Příbramsku a Rokycansku, kde si lidé stěžují na nedostatek informací.

"Nelze vše zjednodušovat tvrzeními, že jde pouze o radar, který je většinu času v nečinnosti. Občané oprávněně požadují, aby byli seznámeni se všemi důsledky provozu samotného radaru, tak i s dopady, jaké bude mít přítomnost cizích vojsk na našem území mimo rámec NATO," píše Paroubek.

"Pokud pomineme otázky nároků na vojenskou ochranu základny, tak nikdo například neřekl, jak bude řešeno přistávání záchranářských vrtulníků v okolních obcích, když je vzdálenost 8,5 km od základny uzavřenou oblastí pro veškeré lety. Lidé v okolí také mají obavy ze zvýšeného výskytu rakoviny, z neplodnosti i z dalších nemocí, neboť to vše jsou průvodní jevy mikrovlnných technologií," napsal předseda soc. dem. Lidový dům poslal premiérovi dopis v pondělí a v úterý ho umístil na svůj oficiální web.

"Pravá příčina"

Paroubek žádá,  aby vláda před rozhodnutím jednala se spojenci v EU a v NATO o potřebě radaru, o skutečných strategických hrozbách i o nástrojích obrany. A také, aby vláda počkala na výsledek debaty ve Spojených státech.

"Bohužel, Vaše jednání nás stále více utvrzuje v tom, že právě změna naší zahraničně politické orientace je pravou příčinou Vaší snahy o vybudování základny USA na našem území," uvedl Paroubek.

Šéf sociálních demokratů také upozornil Topolánka, že "vláda, která existuje pouze díky dvěma přeběhlíkům, nemá mandát pro tak zásadní změny orientace zahraniční politiky".

Anketa

Poskytuje podle vás vláda dostatek informací ohledně dopadů možného umístění radaru USA v ČR?
ano, vládní informace o dopadech radaru jsou dostačující
14 %
ne, vláda o dopadech dostatečně neinformuje
86 %
Celkem hlasovalo 5481 čtenářů.

Výběr článků

Načítám