Hlavní obsah

Povinná vojna nehrozí, uklidňovala Parkanová

PRAHA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) v pondělním Pressklubu Frekvence 1 ujišťovala, že České republice nehrozí znovuzavedení povinné vojenské služby, a to ani v případě, že USA v zemi nevybudují radarovou základnu. O povinné vojně v této souvislosti hovořil před časem ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Podle Parkanové byla jeho slova špatně pochopena.

Článek

"Já jsem přesvědčena, že určitě nehrozí, i když nebude radar," řekla Parkanová o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Ministryně zároveň vysvětlila, jak její vládní kolega Vondra svůj výrok v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

"Milí občané, pokud chceme být sobečtí a nechceme se podílet na kolektivní obraně, potom na nás ti spojenci také budou kašlat a my se budeme muset asi začít bránit jedině sami. Potom budeme muset mít úplně jinak postavenou armádu," uvedla Parkanová.

Vondra v televizním rozhovoru koncem května varoval, že pokud Česká republika odmítne vybudování americké radarové základny na svém území, může to znamenat narušení spojeneckých svazků v rámci NATO. Podobné kroky by pak podle něj mohly mít za následek, že se Češi na své spojence nebudou moci spolehnout a budou muset obnovit povinnou vojenskou službu. [celá zpráva]

"Samozřejmě můžeme říct teď ne, ale takové odmítnutí může mít své konsekvence. Mimo jiné se v budoucnosti nedá vyloučit, že bychom museli obnovit povinnou vojenskou službu," řekl tehdy Vondra. V obdobném duchu se vyjádřil i premiér Mirek Topolánek (ODS).

Povinná vojenská služba byla zrušena od roku 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám