Hlavní obsah

Bendl se nemusí omlouvat Rathovi, rozhodl soud

– PRAHA

Hejtman Středočeského kraje a místopředseda ODS Petr Bendl se nemusí omlouvat bývalému ministru a nynějšímu poslanci Davidu Rathovi (ČSSD) ani mu platit 250 000 korun odškodného za své výroky na jeho adresu. V pondělí o tom rozhodl krajský soud v Praze. Podle žaloby Bendl exministra poškodil tím, že v Otázkách Václava Moravce na ČT naznačil, že Rath tuneloval Českou lékařskou komoru (ČLK). Proti rozsudku se mohou obě strany odvolat.

Článek

"Považuji to za naprosto nespravedlivý rozsudek," řekl krátce po vynesení rozsudku Rathův advokát Jan Mach. Dodal, že odvolání zváží po domluvě se svým klientem.

Naopak obhájce Bendla byl spokojený. Podle něj měl velký podíl na rozsudku již jeden soudní spor obou politiků, který krajský soud projednával. V něm se naopak na straně žalovaného objevil exministr Rath, který údajně svými výroky zasáhl do osobnostních práv středočeského hejtmana. Spor po odvolání k pražskému vrchnímu soudu vyhrál Rath.

"Soud není s to odsoudit pana Bendla k omluvě ani k placení odškodného, a to i s ohledem na výsledek předchozího sporu obou účastníků, doufám, že tento výsledek přispěje ke zklidnění vztahů mezi oběma pány a že už se podobných výroků vyvarují," řekl dnes soudce Vojtěch Cepl.

Svědci Rathovi nepomohli

Žalující strana si rozhodnutí soudu ve svůj neprospěch vyslechla i přes pondělní výpovědi čtyř předvolaných svědků, kteří vypovídali v Rathův prospěch. Dva z nich byli členy představenstva a zbylí dva byli členy revizní komise ČLK. Podle nich se ani jeden z orgánů ČLK nikdy nezabýval nařčeními, že by Rath ekonomicky zneužil komoru, nebo že by ji dokonce tuneloval. Tato tvrzení se ale neshodovala s výpověďmi již dříve vyslechnutých svědků, kteří také pracovali v orgánech ČLK a nebyli Rathovými přívrženci.

Soudce své rozhodnutí odůvodnil tím, že výslechy svědků sice nepotvrdily výrok středočeského hejtmana, ale poukázaly na řadu nejasností v činnosti představenstva a revizní komise ČLK. Některé poměry v lékařské komoře dokonce označil za neprůhledné. Zmínil například, že Rathův advokát nevyvrátil některé svědecké výpovědi, že jeho klient ve funkci prezidenta ČLK vykazoval k proplacení ušlého zisku více hodin za práci, než ve skutečnosti činností pro ČLK strávil.

Krajský soud v Praze v souvislosti s tímto případem prověřil také policejní spis týkající se Rathovy bývalé blízké spolupracovnice Evy Klimovičové, která byla podezřelá, že neodevzdávala ČLK peníze z vydávání profesního časopisu Tempus Medicorum. Policie v souvislosti s tím prověřovala i Ratha, neprokázala ale žádný trestný čin a případ odložila.

Reklama

Související články

Paroubek: Bendlovy výroky jsou skandální

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) oznámil v pátek, že zdravotní zařízení ve Středočeském kraji budou muset kvůli krokům ministerstva zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám