Hlavní obsah

Nadprůměrné teplo vydrží další měsíc

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Václav Pergl

Podle dlouhodobé předpovědi má být dalších třicet dní teplotně nadprůměrných. Obloha ale nebude pořád jasná. Srážky mají být průměrné, Česko čekají i bouřky. Tento pátek bude až 33 stupňů a očekává se, že padne teplotní rekord z roku 1935, který je 31,6 stupně.

Článek

"Očekáváme, že do 10. července, tedy příštích 30 dní bude teplotně nadprůměrných a srážkově v průměru. Průměrná teplota tedy bude vyšší než 19,3 stupně, mělo by napršet zhruba 83 milimetrů srážek, to je 83 litrů na metr čtvereční," informovala Právo v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Uvedla, že počasí od úterý do čtvrtka bude v podstatě stejné, tedy polojasno, ojednile oblačno, přeháňky s bouřkami, v nichž mohou padat i kroupy. Teploty budou stále vyšší, od úterních 25 do 29, po čtvrteční 27 až 31 stupně.

"Nejtepleji by mělo být v pátek, kdy očekáváme jasno až polojasno, večer bouřky a denní teploty 29 až 33 stupně," řekla Honsová. Také sobota a neděle má být tropická s teplotami do 31 stupňů. Teprve od pondělí příštího týdne by se mělo ochladit na 22 až 26 stupňů.

A jak bude příštích třicet dní?

Od 21. do 30. června se očekává oblačno až polojasno, místy přeháňky a bouřky ke konci období přeháňky jen ojediněle. Ranní teploty devět až patnáct stupňů, odpolední 19 až 25, ke konci období až 28.

Od 1. do 10. července by mělo být polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky, ranní teploty 17 až 11, odpolední 24 až 30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám