Hlavní obsah

Vesecká chce kvůli Čunkovi vystoupit před poslanci

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká požádala poslance, aby jí umožnili vystoupit před sněmovním ústavně-právním výborem, případně na schůzi celé dolní komory, kde by se vyjádřila ke kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Pokud jí poslanci vyhoví, zabrání tím podle Vesecké dalšímu šíření "nepravdivých a neobjektivních informací v této věci".

Článek

O záměru Vesecké informovala v sobotu tisková mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Místopředsedkyně ústavně právního výboru Sněmovny Eva Dundáčková (ODS) by vystoupení Vesecké přímo na plénu Sněmovny považovala za problematické, zato ve výboru by s tím neměl být problém. Sněmovna je zákonodárné těleso a podobná věc se podle ní ještě nikdy nestala. "To bych považovala za velmi nešťastný precedens," řekla Dundáčková.

"Pokud je to iniciativa paní Vesecké, tak jí to pan předseda (výboru) Marek Benda umožní," dodala. Připomněla, že podobně vystoupila na výboru již v minulosti bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, když se ocitla ve sporu s tehdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU). Podotkla však, že pokud by materiál Vesecké obsahoval citlivé údaje, bylo by lepší, aby se jím zabýval spíše sněmovní výbor pro bezpečnost.

Pokud bude chtít Vesecká před výborem či před celou Sněmovnou vystoupit, členové výboru v jednom a celá dolní komora ve druhém případě by to museli hlasováním schválit. Kvůli jejímu vystoupení by mohli svolat samostatnou schůzi výboru či Sněmovny, případně by její vystoupení mohli zařadit jako nový bod na již plánovanou schůzi výboru či právě probíhající schůzi dolní komory.

Obvykle v takových případech nezůstává jen u vystoupení daného člověka, ale poslanci o něm pak debatují a zpravidla se snaží zformulovat usnesení, v němž by k věci zaujali postoj.

Čunek čelí již několik měsíců podezření z přijetí úplatku. Nejvyšší státní zastupitelství vyměnilo v jeho případu žalobce. Místo přerovského státního zástupce Radima Obsta tak bude mít případ na starosti žalobce Arif Salichov z Jihlavy. Důvodem ke změně byla údajně procesní chyba. Připravuje se rovněž odvolání hlavního vyšetřovatele Milana Šošovičky. [celá zpráva]

Zatímco Čunek nový vývoj v případu přivítal, zástupci opozice ho označili za snahu zamést věc pod koberec. Vládní politici se podle nich snaží zabránit tomu, aby se případ dostal před soud.

Spor opozice s koalicí kvůli vývoji v případu vyústil v pátek až v přerušení schůze Sněmovny. [celá zpráva]

Vládu dnes kvůli Čunkovi kritizovali komunisté

Vládu v sobotu kvůli Čunkovi tvrdě kritizovali komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip obvinil vládu, že je ochotna udělat cokoli, aby se udržela u moci. Je ochotna nastolit i takové politické poměry, aby lidé měli ještě více strachu, než mají nyní, řekl ve svém projevu na sobotním zasedání Ústředního výboru KSČM v narážce na nejnovější vývoj v případu vicepremiéra Čunka.

"Budou se (občané) obávat toho, že jakékoli trestní řízení lze zmanipulovat, protože když nebude vyhovovat ten nebo onen vyšetřovatel, ten nebo onen státní zástupce, tak se prostě vymění, jenom aby se kauza, která je vládě nepříjemná, mohla zamést pod koberec," řekl.

Zejména ODS podrobila kritice právě Filipa za to, že v pátek svým odchodem z místa předsedajícího schůze spolu s ostatními levicovými poslanci schůzi přerušil. Podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře byl tento Filipův postup velmi problematický a neprofesionální, Filip tak údajně nadřadil svou stranickou funkci nad funkci, kterou byl pověřen Sněmovnou.

"Já jsem naopak nadřadil zájmy státu, České republiky, nad své stranické zájmy. Kdybych se bál o funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, tak jsem tam možná seděl a myslel si, že to KSČM možná něco přinese," řekl. Odešel prý proto, že se obává toho, že tento stát spěje k totální politické manipulaci s občany.

Šéf poslanců ODS v pátek na přímý dotaz nepotvrdil, zda bude koalice uvažovat o odvolání Filipa z vedení Sněmovny, řekl však, že určitě bude uvažovat o tom, jaké z jeho chování vyvodí závěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunkovi svědci obviněni z křivé výpovědi

Olomoucká policie v úterý obvinila z křivé výpovědi některé svědky v případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle informací Práva prý poskytli falešné...

Výběr článků

Načítám