Hlavní obsah

Senátoři schválili vznik ústavu pro zkoumání totality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zcela podle očekávání senátoři v pátek podpořili vznik nového Ústavu pro studium totalitních režimů, který se má zaměřit na zkoumání a shromažďování historických dokumentů z doby nacistické okupace a komunistického režimu.

Článek

Předlohu, která vzešla z iniciativy Senátu, podpořila naprostá většina senátorů. Návrh zákona už schválila Sněmovna a nyní poputuje k podpisu prezidenta, který ji zřejmě nebude vetovat.

Ústav pro zkoumání totality má sjednotit historické zkoumání éry komunismu a nacistické okupace země. Archivy z let 1938 až 1990 budou dostupné pro veřejnost.

Vedení ústavu jmenuje Senát a nesmí do něj nikdo, kdo byl členem předlistopadové KSČ nebo StB.

Jestliže předlohu podepíše prezident, vznikne jádro ústavu už během několika následujících měsíců z Archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Podobná zařízení, tedy Ústavy paměti národa existují již v Německu, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Zkoumají totalitní minulost a bezpečnostní služby za minulého režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám