Hlavní obsah

Poslanci mluvili o reformě celý den, nestačilo to

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ve středu od devíti hodin ráno až do sedmi hodin večer měli jediné téma - vládní reformu veřejných financí. Opozice návrh podle očekávání kritizovala, koalice obhajovala jeho potřebu. Zákon podle všeho v prvním čtení projde. Den projevů ale zákonodárcům nestačil, pokračovat budou ještě ve čtvrtek.

Článek

Diskuzi zahájil svým vystoupením předseda vlády Mirek Topolánek (ODS). Ten povyprávěl poslancům vtip, který podle něj popisuje situaci, ve které se ČR nachází.

"Na transsibiřské magistrále někdo zatáhne za záchrannou brzdu a ten vlak se zastaví. V kupé, v kterém sedí a asi i mohli někdy sedět Lenin, Stalin a Brežněv, nastane velký zmatek. Lenin křičí: 'Svoláme stranickou schůzi a všechny viníky vyloučíme ze strany'. Stalin říká a mává přitom pistolí: 'Půjdu ven a zastřelím strojvůdce'. A Brežněv říká: 'Ne, ne, ne, zatáhneme záclonky a budeme dělat, že jedeme'," vyprávěl Topolánek.

Podle něj se vláda snaží zatáhnout za záchrannou brzdu dřív, než narůstající rozpočtové schodky začnou ohrožovat podstatu veřejných financí. "Před námi je tunel a ta světla na konci tunelu, to není nic jiného než protijedoucí vlak," varoval premiér.

"Spíše než tunel je před námi temno, pokud půjdeme touto cestou. Jestliže zatáhneme za záchrannou brzdu, hrozí smyk a havárie," kontroval Topolánkovi předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že v případě vládní reformy jde o "jakéhosi Jánošíka naruby. Chudým brát, bohatým dávat".

"Lépe se opozdit v řešení těchto problémů, než si zadělat na problémy nové," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš, podle kterého jde vláda cestou ne zefektivnění, ale redukce sociálního systému.

ČSSD se snažila odročit projednávání o 30 dnů

O rozruch se postaral poslanec David Rath (ČSSD), který před čtvrtou odpoledne nečekaně podal jménem svého klubu procedurální návrh na přerušení projednávání reformního zákona a jeho odročení o 30 dnů. O procedurálních návrzích musí Sněmovna hlasovat bez rozpravy, tedy ihned po podání. V té chvíli ale v dolní komoře chyběla vellká část poslanců a byla proto šance, že by se opozici tento návrh podařilo prosadit.

Aby mohla koalice přivolat k hlasování všechny své poslance, požádal vzápětí ministr financí Miroslav Kalousek o dvacetiminutové přerušení schůze pro jednání klubu KDU-ČSL. Po uplynutí této doby sám kontroloval přítomnost všech lidoveckých zákonodárců ve Sněmovně. "Kdo tu není," hřímal.

Nakonec se ČSSD nepodařilo její návrh prosadit. K hlasování se sešlo všech 200 poslanců, přerušení projednávání reformy jich odmítlo 101, tedy nadpoloviční většina. Vládu tak svým hlasem zřejmě podržel jeden z exposlanců ČSSD Michal Pohanka nebo Miloš Melčák, kteří již na začátku roku umožnili její vznik.

Vláda bude podle Nečase hledat politický konsenzus

"Systém nemocenské je zřejmě nejrozsáhleji zneužívaným sociálním dávkovým systémem," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) v debatě s tím, že se opatření dotknou všech sociálních transferových systémů. "Vláda proto bude usilovat o širší politický konsensuz," řekl Nečas.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uvedl, že jedním z hlavním cílů je zefektivnění nakládání prostředky zdravotního pojištění a "motivovat občany k odpovědnějšímu čerpání zdravotní péče".

"Navrhujeme vyvážený model ekologické daňové reformy, který odpovídá minimálním sazbám daně," poznamenal ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Podle Pohanky jsou jednání o reformě nadějná

K tomu, aby návrh prošel prvním čtením, bude koalici ODS, SZ a KDU-ČSL stačit získat polovinu poslaneckých hlasů. V případě přítomnosti všech 200 poslanců tak bude muset hlasovat kompletní stovka koaličních poslanců.

Hlasy Melčáka a Pohanky nebudou tedy v této chvíli nezbytně nutné. Pohanka ve středu uvedl, že dosavadní přístup premiéra dává naději na celkovou dohodu o reformě. Potvrdil, že spolu s Melčákem nebude v prvním čtení proti reformnímu balíku hlasovat. Topolánek s oba poslanci jednal v úterý podvečer. [celá zpráva]

"Představili jsme soubor věcí, které bychom si představovali, o kterých se bude samozřejmě diskutovat. Nejsem schopen říci, kolik z toho nakonec bude přijato, ale mám z toho rozhovoru s premiérem velmi dobrý pocit," řekl Pohanka. Jaké změny v návrhu reformy dva nezařazení poslanci požadují, ale neupřesnil. "Všichni víme, že nějaká reforma být musí, každý se akorát liší v tom, jaká. Ochota premiéra s námi diskutovat převážila," řekl.

Melčák odmítl Paroubkovo tvrzení, že podpora reformě ze strany obou exposlanců ČSSD je už předem domluvená. "Paroubek opět propásl přiležitost něco udělat pro tuto zemi, jenom tady plácá a straší lidi," řekl.

Pro postup reformy do další fáze jednání chtějí hlasovat také oponenti v řadách koalice, mezi nimi i největší koaliční kritik reformy, bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). [celá zpráva]

Anketa

Podaří se vládě v prvním sněmovním čtení prosadit reformu veřejných financí?
ano, reforma projde
69,1 %
ne, reforma se do druhého čtení nedostane
30,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9808 čtenářů.

Reklama

Související články

Opozice chce vládní reformu zbrzdit

Topolánkovu vládu čeká kvůli reformě veřejných financí hned dvojí souboj. Ministři se schválením balíku zákonů ve Sněmovně natolik spěchají, že vedle jejich...

Výběr článků

Načítám