Hlavní obsah

Předseda Sněmovny chce omezit styk novinářů s politiky

PRAHA

Omezení kontaktů novinářů s poslanci přímo ve sněmovních kuloárech navrhl v úterý předseda komory Miloslav Vlček (ČSSD). Se svou představou ale okamžitě narazil u lidovců, kteří se postavili proti.

Článek

"Jakmile jde o opatření, které by mělo nějak ztížit práci jak politiků tak i novinářů ve Sněmovně, pak jsme proti. Pokud má pan předseda představu nějakých provazů, které by obě skupiny oddělily, pak to je nápad hloupý a patří do šuplíku," komentoval Vlčkův námět Pavel Severa (KDU-ČSL).

Jak dodal, je možné otevřít diskusi o možném režimu ve Sněmovně, ale rozhodně by se nemělo bránit kontaktům s politiky, které by měly být především věcí dohody.

Vlček ale svůj záměr hájí tím, že nejde o návrh na zákaz pohybu novinářů v kuloárech. "Pouze z hlediska bezpečnosti a volného průchodu poslanců před jednacím sálem jsem dal na zvážení klubům, zda by se neměla udělat taková opatření, aby poslanci měli vždy volnou cestu," řekl Právu.

Podle něj je nutné zajistit volný průchod poslancům pro případ, kdyby došlo k náhlé evakuaci. "Aby jim nepřekážely kamery, které tam nyní stojí," dodal s tím, že ovšem jde zatím o jeho představu a nikoli o aktuální návrh.

Němcová by chtěla vytvořit místnost pro novináře

Podle místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) sice návrh neznamená zákaz pohybu novinářů ve foyer před jednacím sálem, ale nějaké omezení pro ně by Vlčkův návrh přinesl. "Jeho návrh jsem nepochopila jako zákaz, ale jde o to, jak zajistit poslancům volný průchod do Sněmovny," sdělila Právu.

Předseda podle ní informoval o možném novém režimu pro novináře. Jeho součástí jsou dvě varianty. Jedna, o jejíž realizaci místopředsedkyně pochybuje, je ten, kdy by novináři měli kontakty s politiky jen na vyžádání.

"Druhou verzi bych podporovala, neboť jde o využití jedné z místností, v níž by se mohlo vytvořit pro novináře nové zázemí," prohlásila.

Předchozí návrhy zamítli samotní poslanci

Vlčkův návrh není první, kdy se uvažuje o oddělení novinářů a politiků. Všechny dosavadní představy, které zahrnovaly vytvoření koridorů oddělených provazy či vystěhování novinářů včetně televizních štábů do oddělené místnosti, kam by za nimi politici docházeli, když by měli něco na srdci, vždy narazily na odpor jak žurnalistů, tak na konečné odmítnutí samotných poslanců.

Nyní se ve Sněmovně mohou stále akreditovaní novináři pohybovat volně, televizní štáby musejí mít doprovod pracovníků tiskového střediska. Zástupci médií mají zákaz vstupu do některých restaurací a do jedné vyhrazené místnosti včetně poslaneckého bufetu, kam mohou pouze s doprovodem politika.

Nejpřísnější pravidla pak platí pro fotografy, kteří mohou volně pořizovat snímky jen před zahájením jednání a poté mají vyhrazené místo na galerii. Pokud chtějí fotit během schůze v kuloáru, pak musejí mít souhlas poslance.

Reklama

Výběr článků

Načítám