Hlavní obsah

Krejčíř je možná na svobodě, prokurátor to popírá

PRAHA

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se nakrátko formálně ocitl na svobodě. Zprávu potvrdila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová. Uvedla, že Krejčíř ale byl vzápětí opět zatčen a je zase ve vazbě. České televizi však Krejčíř v pondělí večer zavolal, že je na svobodě. Totéž tvrdí i jeho obhájce.

Článek

Před soud v pondělí přišli Krejčířovi obhájci, kteří požadovali, aby jejich mandant byl propuštěn na svobodu. "Soud jejich žádosti vyhověl, avšak my jsme měli nový příkaz, na jehož základě byl zatčen," řekl prokurátor Deon Barnard. Krejčíř se podle něj celou dobu nacházel za branami vězení; u soudu dnes nebyl, takže na svobodě se ocitl jen formálně a na několik okamžiků.

To ale popírá Krejčířův obhájce Hugo Van der Westhuizen. Prokurátor podle něj mluví nesmysly. "Radovan je na svobodě a bude aktivně bojovat za svá zákonná práva," řekl Van der Westhuizen. Policie se prý Krejčíře sice chystala zatknout, omylem to ale neudělala, protože se spoléhala na to, že Krejčíř v pondělí propuštěn nebude.

I podle jihoafrického Interpolu je Krejčíř na svobodě a místo jeho pobytu není známo. ČT Krejčíř sdělil, že míří do Kapského města, kde se chce ubytovat v hotelu.

Důvodem propuštění bylo překročení délky vazby. Do čtyřicetidenní lhůty se totiž započítávaly i soboty a neděle. ČR nestihla dodat včas všechny podklady, protože si jihoafrické soudy vyžádaly jejich doplnění.

Krejčíře zadrželi s falešným pasem

Krejčíř byl v JAR zatčen 21. dubna na základě mezinárodního zatykače na johannesburgském letišti a vzat do vazby. Do JAR přiletěl ze Seychelských ostrovů na falešný pas. Česká republika požádala o jeho vydání. 

O jeho propuštění soud na kauci tamní soud rozhodoval 24. května. Jednání odložil 13. června.

Na Seychelách se Krejčíř s rodinou ukrýval skoro dva roky před českou justicí. Krejčířova rodina si před několika lety koupila seychelské občanství.

Podle obhájce se Krejčíř spoléhá na skutečnost, že jihoafrická vláda nedávno pozastavila veškeré vydávání podezřelých osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám