Hlavní obsah

Tlustý reformu financí v prvním čtení nepotopí

PRAHA

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý uvedl, že podpoří vládní reformu veřejných financí v jejím prvním sněmovním čtení. Jestli pro ni zvedne ruku i v konečném hlasování, rozhodne podle něj ochota vlády zapracovat do balíku jím navržené změny.

Článek

"Počkám na slíbený kompromis," řekl v pondělí Tlustý. Poslanec navrhuje jednotnou daň z příjmu 12 procent pro fyzické i právnické osoby a snížení horní sazby DPH na 17 procent.

Vláda počítá se zavedením jednotné sazby daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 procent, daň u právnických osob se bude postupně snižovat z 22 procent v roce 2008 na 19 procent v roce 2010. Základní sazba DPH by měla zůstat na 19 procentech.

Reformou financí se Sněmovna začne zabývat od úterý. Nyní finanční balík čeká první čtení, kdy poslanci vedou o návrhu obecnou debatu. Poslanci rozhodnou o tom, jestli předlohu zamítnou, nebo ji postoupí parlamentním výborům k projednání. Hlasovat se ale asi bude o návrhu na zamítnutí zákona, který může opozice podat. ČSSD zvažuje, že by na reformu podala ústavní stížnost. [celá zpráva]

Reforma zřejmě prvním čtením projde

I někteří další koaliční poslanci, kteří mají k reformě výhrady, dali již minulý týden najevo, že ji v první fázi podpoří, aby mohli později uplatnit své pozměňovací návrhy. Pro kritiky reformy z řad ODS je právě Tlustého postoj důležitý i pro jejich vlastní rozhodování. Vládní návrh tak má v prvním čtení slušnou šanci na schválení.

Reformní balík bude možno pozměnit až ve druhém čtení, poté, co se návrhem začnou zabývat výbory. V té chvíli mohou zaznít nejen pozměňovací návrhy výborů, ale i jednotlivých poslanců.

Několik dní poté přijde poslední, třetí čtení. V něm poslanci hlasují nejprve o pozměňovacích návrzích a nakonec o zákonu jako celku. Druhé i třetí čtení by chtěla vláda na mimořádné letní schůzi někdy mezi 10. a 20. červencem.

Topolánek bude v úterý jednat s Melčákem a Pohankou

Pro osud reformy je důležitý i postoj exposlanců ČSSD Michala Pohanky a Miloše Melčáka. Předseda klubu ODS Petr Tluchoř řekl, že Melčák s Pohankou si uvědomují nutnost nějaké reformy. S oběma poslanci má v úterý Topolánek jednat.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek míní, že jednání s Topolánkem je už jen "kouřová clona" pro veřejnost. Melčák s Pohankou podle něj dali Topolánkově vládě "bianco šek" již v době, kdy jí ve Sněmovně pomohli získat důvěru.

V prvním čtení nejsou ale hlasy Melčáka a Pohanky nezbytně nutné. Kdyby všech 100 koaličních poslanců bylo přítomno hlasování a ani jeden z nich nezvedl ruku pro opoziční návrh na zamítnutí reformy, bude to vládě stačit, aby svůj návrh pro tu chvíli uhájila.

Reklama

Související články

Vláda představila daňové a sociální reformy

Ministři koaličního kabinetu Mirka Topolánka se v úterý odpoledne sešli v pražském hotelu Jalta k odhalení chystaných klíčových reforem financí. Plán počítá...

Výběr článků

Načítám