Hlavní obsah

Policie uzavře okolí Hradu, demonstranti musí ustoupit

Právo, Novinky, lk, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie kvůli návštěvě prezidenta George Bushe z bezpečnostních důvodů v pondělí večer uzavře prostory kolem Pražského hradu včetně Hradčanského náměstí, kde chtěli uspořádat demonstraci příslušníci iniciativy Ne základnám. Protest, který začne v 18 hodin, bude přesunut na Loretánské náměstí před ministerstvo zahraničí. O hodinu dřív budou před ambasádou USA protestovat komunisté.

Článek

"Přijde mi to skandální, zamezit mírumilovné demonstraci," řekl k tomu na tiskové konferenci mluvčí iniciativy Jan Tamáš.

Protest prý organizátoři již před několika týdny řádně nahlásili. "Všechno probíhalo hladce až do dnešního rána. Před 20 minutami skončilo jednání se zástupci policie. Na příkaz ministra vnitra (Ivana Langra) bylo Hradčanské náměstí pro naši demonstraci uzavřeno," řekl Tamáš krátce před polednem.

Proti takové interpretaci se ale ohradilo ministerstvo vnitra. Podle Radka Holého z tiskového odboru protesty nezakázal ani Langer, který je na pár dní pryč, ani kdokoliv z ministerstva. Jedná se čistě o policejní opatření, uvedl pro Novinky Holý.

"Demonstrace nebyla zakázána, byla jen přesunuta," řekla mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Demonstrovat se bude i před ambasádou USA

Demonstrace iniciativy Ne základnam je namířená proti politice amerického prezidenta George Bushe a proti plánu USA zbudovat na českém území radarovou základnu. V 17 hodin pořádají před americkým velvyslanectvím demonstraci proti Bushovi Komunistický svaz mládeže a Pražská rada KSČM.

Bush přiletí na Ruzyni večer, podle předběžných plánu kolem deváté hodiny. V úterý se hlava USA setká s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Kromě protiraketové obrany bude řeč také o obchodních tématech, vízech do Spojených států nebo například o Íránu a Kosovu.

V Praze vydrží Bush do úterního večera, poté odletí na summit ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G8, který se od středy do pátku koná v německém Heiligendammu.

Hrad bude dva dny zavřený

Kvůli návštěvě amerického prezidenta bude Pražský hrad zavřený od pondělního do úterního večera. [celá zpráva] Turisté, kteří jej budou chtít navštívit, mají smůlu. Prohlídku budou muset odložit.

Během dvou dnů návštěvy prezidenta bude v pražských ulicích asi 1500 policistů, kteří budou mít na starosti jen bezpečnostní opatření. Okolí Prahy také budou monitorovat stíhačky JAS-39 Gripen.

Která místa v Praze budou uzavřena
místodoba trvání
Pražský hrad, Hradčanské náměstí, Mariánské hradby, ulice Jelení, Keplerova, U Brusnice, U Prašného mostu a vyústění z Hradčanského náměstí do ulice Nerudova a Pohořelecod 4. června 18.00 do 5. června
Evropská ulice - zákaz stáníod 4. do 5. června
Evropská ulice - jednosměrný provoz směrem do centra4. června kolem 21.00
Evropská ulice - jednosměrný provoz směrem na Ruzyni5. června kolem 21.00
Wilsonova ulice - jednosměrný provozpokud vyrazí prezident Bush do rádia Svobodná Evropa

Po příletu Bushe v pondělí kolem deváté hodiny večer bude na půl hodiny uzavřeno letiště v Ruzyni. Stejně tak při jeho úterním večerním odletu. Kvůli cestě prezidentovy kolony se na chvíli uzavře i část Evropské ulice, která vede z letiště do centra města. V pondělí bude uzavřený směr do Prahy, v úterý směr na letiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrad bude kvůli Bushovi dva dny uzavřen

V pondělí a úterý raději zapomeňte na výlet do Prahy. Kvůli návštěvě amerického prezidenta George Bushe bude dva dny uzavřen Pražský hrad. Neprůjezdná bude...

Agendu Bushovy cesty netvoří jen rakety

Během své týdenní cesty po Evropě se americký prezident George W. Bush setká nejen s velkým počtem evropských státníků, ale také s množstvím problémů, které...

Výběr článků

Načítám