Hlavní obsah

ČT: Spekulanti levně nakupují půdu kvůli dotacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemědělská půda je terčem útoků spekulantů s pozemky a státními i evropskými dotacemi. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) uložil Pozemkovému fondu, aby prošetřil soutěže na prodej půdy na území několika okresů, uvedla Česká televize.

Článek

Podle svědectví farmářů i dokumentů, které má ČT k dispozici, nakupují státní půdu ve zmanipulovaných soutěžích organizované skupiny spekulantů. Místní farmáři si stěžují, že mají jen malou možnost, jak se k půdě dostat. Možným motivem je, že pozemky lze snadno nakoupit a pak na ně čerpat dotace od státu a EU.

"Já jsem požádal předsedkyni výkonného výboru Pozemkového fondu, aby celou věc prošetřila a v případě, že by tam bylo podezření ze spáchání trestného činu, aby informovala příslušné orgány," řekl ČT Gandalovič.

Fond se tím již začal zabývat, potvrdil jeho mluvčí Michal Bureš. Občanské sdružení Spolek poradců v ekologickém zemědělství odhaduje, že sporně se prodalo asi 70 procent státní zemědělské půdy v podhorských oblastech.

Sporná soutěž vypadá tak, že se ní kromě místních farmářů přihlásí i skupina podnikatelů odjinud. Ti podají třeba pět různých nabídek, z nichž nejvyšší výrazně převyšuje vyvolávací cenu a soutěž vyhrává. První čtyři poté nabídky stáhnou a půdu koupí ten, který z nich dal nejméně. Tomu nahrává i okolnost, že účastníci neskládají kauci. Podle Pozemkového fondu je nutné tento nedostatek napravit. Fond předpokládá, že soutěže na prodej za poslední dva roky stihne prověřit do konce měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám