Hlavní obsah

Národní strana blokovala rakouský přechod

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOLNÍ DVOŘIŠTĚ

Stoupenci krajně pravicové Národní strany s vlajkami a transparenty zablokovali v sobotu před půl desátou hranici s Rakouskem na přechodu v Dolním Dvořišti. Demonstranti zatarasili příjezdovou silnici k české celnici a do republiky pouštěli jen auta, která neměla rakouskou SPZ. Silnice do Rakouska zůstala volná. Blokáda skončila kolem poledne.

Článek

Do ČR se nedostalo třicet osobních a jeden autobus, vážnější komplikace ale protest v dopravě nezpůsobil. Protest nacionalistů je odpovědí na totální blokády hranic rakouskými odpůrci Jaderné elektrárny Temelín.

Leoš Vacek, mluvčí národní strany, řekl deníku Právo: "Chceme touto blokádou působit na rakouské politiky a náš protest je reakcí na blokády hranic rakouskými odpůrci Temelína. Chceme působit na politiku vměšování se Rakouska do českých záležitostí." Blokády se podle něj mohou opakovat.

Shromáždění organizovala Národní politika, měsíčník Národní strany. Její příznivci řidičům rozdávali letáky o problematice blokád a temelínské elektrárny. Demonstraci přichystali záměrně na sobotní dopoledne, kdy hodně Rakušanů jezdí do Čech na nákupy. Přechod z Wullowitzu do Dolního Dvořiště navíc patří mezi nejfrekventovanější na celé česko-rakouské hranici. 

Rakouští protijaderní aktivisté zdůvodňují blokády hranic údajným porušováním melkské dohody o Temelínu. Chtějí přimět rakouskou vládu, aby na Česko podala mezinárodněprávní žalobu. 

Provokující strana

Nacionalistická Národní strana (NS) loni přivezla do Letů u Písku, kde stál za druhé světové války internační tábor pro Romy, kámen, o kterém tvrdila, že je to Památník obětem II. světové války.

Instalace památníku narazila na odpor romských organizací, politiků a obhájců lidských práv, podle nichž znevažuje památku Romů, kteří byli v táboře internováni a zemřeli tam. Romské organizace oznámily, že očekávají, že vláda a policie nedovolí pomník postavit.

Letos v květnu pět členů Národní strany narušilo pietní akt u pomníku  v Letech. Při bohoslužbě přišli muži za účastníky a stoupli si poblíž s nápisy, které upozorňovaly na smrt českých dozorců v táboře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám