Hlavní obsah

Policie zastrašuje svědky, aby zakryla chyby, tvrdí Čunek

PRAHA

Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka se policie v jeho případě snaží zastrašit svědky a odvrátit pozornost od vlastních chyb. Reagoval tak na informaci, že olomoucká policie tento týden obvinila několik svědků z toho, že křivě svědčili v Čunkův prospěch. Premiér Mirek Topolánek (ODS) předpokládá, že pokud by byl Čunek obžalován z korupce, pak by sám rezignoval - jinak by to musel "vyřešit" za něj.

Článek

"Policie udělala tolik pochybení, že nyní přistoupila k bezprecedentnímu zastrašování svědků. To v dosavadní praxi nemá obdoby. Je to zoufalý pokus odvést pozornost od chyb policie," řekl dnes Čunek v reakci na obvinění svědků z křivé výpovědi. [celá zpráva].

Podle kriminalistů obvinění falešně svědčili o tom, že Čunek ve Vsetíně nemohl převzít půlmilionový úplatek, protože byl v té době jinde. Podle informací Práva jde o tři svědky, o nichž vicepremiér tvrdil, že si je nechává jako trumf na konec vyšetřování.

Pokud Čunek v případě obžaloby neodejde, vyřeší to premiér

Topolánek zatím oficiální informaci o posledním vývoji kauzy nemá. "Pokud by to řízení nebylo zastaveno a došlo by až do obžaloby, tiše předpokládám, že Jiří Čunek odejde sám. Pokud ne, budu to muset řešit za něj," uvedl premiér v Brně. O takovém scénáři již dříve hovořil i předseda zelených Martin Bursík.

"Nepřísluší předsedovi politické strany, aby komentoval informace uniklé z výslechu. Nicméně na první pohled to důvěryhodnosti nepřidá," vyjádřil se ve čtvrtek Bursík. Koaliční předsedové se podle něj dohodli, jak budou postupovat po případné obžalobě. Tehdy by prý Čunek buď odstoupil, nebo by ho premiér odvolal. Šéf lidovců ale dal najevo, že ani tehdy sám z vlády neodejde. Pokud by státní zástupce případ odložil, pak by se zelení s Čunkem dohodli na "dalším způsobu spolužití ve vládě" ve věci romské menšiny, dodal Bursík.

ČSSD už několik měsíců žádá, aby Čunek v kabinetu skončil. Poslední vývoj považuje za pokračování mafiánských praktik, které případ provázejí. "Pokud premiér Topolánek Jiřího Čunka okamžitě neodvolá, bude to znamenat jediné: premiér Topolánek s těmito mafiánskými praktikami souhlasí. Vláda se tak stává vládou korupce a lži," uvedla sociální demokracie v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce: Policisté Čunkovu kauzu nezmanipulovali

Policisté, kteří mají na starosti případ údajné korupce vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka, se během vyšetřování nedopustili žádného trestného činu....

Policie dala Čunkovi na spis víc času

Policie prodloužila vicepremiérovi a šéfovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi termín, dokdy se musí seznámit s vyšetřovacím spisem ve své údajné půlmiliónové korupční...

Výběr článků

Načítám