Hlavní obsah

Topolánek: Bez vůle k obraně je s touto civilizací konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protiraketový systém ve střední Evropě ochrání celý euroatlantický prostor, řekl premiér Mirek Topolánek na čtvrteční konferenci o americké protiraketové obraně. Dodal, že pokud evropské země nevyjádří svobodnou vůli ke své ochraně, hrozí jejich zánik.

Článek

Podle předsedy vlády není současný svět bezpečný. "Bez vůle k obraně je s touto civilizací konec," řekl Topolánek.

Poznamenal, že by případný protiraketový systém v ČR a Polsku nebyl útočným, ale obranným prostředkem, a lidé si proto musí uvědomit, že je nutný.

Předseda vlády poznamenal, že protiraketový štít není namířen proti Rusku. "Rusko není ohroženo vojensky," uvedl. Dodal, že tato země cítí šanci posílit svoji pozici a oslabit euroatlantické vazby, pokud by zabránilo výstavbě systému. "My ale nechceme opět patřit do sféry ruského vlivu," dodal.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v půlce května uvedl, že USA chtějí výstavbou protiraketového systému obklíčit Rusko. [celá zpráva]

Po konci studené války se podle Topolánka evropské země cítí bezpečně a nic na tom nezměnily ani teroristické útoky v USA, ve Španělsku a Velké Británii. Výstavba radaru v Česku je tak malým testem evropské vůle bránit svobodu a mír, doplnil premiér.

Topolánek hájil radar i na summitu prezidentů střední, východní a jižní Evropy, který proběhl minulý týden v Brně. [celá zpráva

ČSSD nechce oslabit jednotu NATO a EU

Šéf polského bezpečnostního úřadu Wladyslaw Stasiak na konferenci řekl, že jeho země by nikdy neúčastnila projektu, který by ohrožoval její sousedy.

Místopředseda Strany zelených Ondřej Liška uvedl, že případná smlouva s USA o radaru by měla mít přímý odkaz na NATO, aby propojení obou systémů bylo "politicky vymahatelné".

Místopředseda bezpečnostního sněmovního výboru Antonín Seďa (ČSSD) kritizoval bilaterální jednání o radaru mezi ČR a USA. To by mohlo podle něj narušit sounáležitosti v NATO a EU. Seďa již dříve uvedl, že podle něj má celý systém význam hlavně pro USA. [celá zpráva]

Podle velvyslankyně USA při NATO nebezpečí roste

Americká velvyslankyně při NATO Victoria Nulandová uvedla, že Česká republika má nyní příležitost pomoci sobě, svým sousedům, spojencům i Spojeným státům chránit se před možnými útoky.

Připomněla, že střední Evropa má z geografického hlediska výbornou polohu pro umístění protiraketového štítu. "Nebezpečí přichází a roste. Nemůžeme čekat, až útok přijde, musíme už nyní pracovat na technologiích," uvedla.

Podle ní by bylo přínosné, kdyby se do protiraketového systému zapojili spojenci, spolupracovat by mělo i Rusko.

Náměstek dánského ministra obrany Kristian Fischer si myslí, že protiraketová obrana v Evropě je nezbytná a nutná vzhledem k situaci na Blízkém východě.

Veřejnost radar odmítá

Skoro dvě třetiny české veřejnosti se k výstavbě protiraketové základny staví odmítavě, většina také požaduje, aby bylo k otázce vypsáno referendum. [celá zpráva]

Radar odmítá kromě ČSSD také KSČM. Z vládní koalice jsou pro ODS a lidovci, zatímco zelení podmiňují jejich souhlas multilaterálními jednáními a garancí začlenění protiraketového systému do společné obrany NATO. [celá zpráva]

Jestli bude protiraketový systém postaven ve střední Evropě, zatím neví s určitostí ani samy USA. Dolní Sněmovna Kongresu totiž v půlce května seškrtala výdaje, které měly být určeny na raketovou základnu v Polsku. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám