Hlavní obsah

Poslanci si zvýšili náhrady za ubytování

PRAHA

Poslanci dostanou vyšší náhrady za ubytování v Praze a za pronájem poslaneckých kanceláří po republice. Rozpočtový výbor ve středu jednomyslně schválil usnesení, podle něhož se od 1. července zvýší nejvyšší možné měsíční náhrady na ubytování poslance o 3 200 korun na 17 000 korun měsíčně. O tisíce korun se od příštího roku zvýší i horní hranice příspěvků na kanceláře.

Článek

Poslanecké náhrady jsou častým terčem kritiky. Předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) i další poslanci však upozorňovali, že se tyto limity nezměnily od roku 1999. O valorizaci se hovořilo i na jedné z předchozích schůzí výboru.

Poslanci nedostávají náhrady paušálně, ale jen v případě, že nebydlí v poslanecké ubytovně a navíc předloží smlouvu o nájmu či podnájmu. Náhrady za pronájem kanceláří se budou s ohledem na možnosti rozpočtu zvyšovat až od ledna příštího roku.

Sobotka upozornil, že je nutné respektovat rozpočet sněmovny. Ta má pro letošní rok k dispozici v rozpočtu 1,145 miliardy korun. Vyšší náhrady za ubytování by si přitom měly vyžádat navíc asi tři milióny korun.

Poslanci hlasovali jednotně

Zatímco v jiných případech zastávají poslanci často rozdílné názory, pro návrh tohoto usnesení zvedli ruku všichni přítomní. Hlavním argumentem bylo, že se tyto částky neměnily víc než dvě volební období, potvrdil místopředseda výboru Jiří Dolejš (KSČM). Podle něj nejde ale o štědrý krok vůči poslancům, protože peníze nesměřují k nim, ale k pronajímatelům.

Na dlouhou dobu od posledního navýšení a na nárůst nájmů se odvolává i další člen rozpočtového výboru Vladislav Vilímec (ODS). Zdůraznil, že jde jen o limity. I kdyby se využily, bude to podle něj mít jen minimální dopad na státní rozpočet.

Výbor také změnil pravidla pro navyšování odměn poslaneckým asistentům. Zatímco podle dřívější úpravy se jejich odměny navyšovaly podle inflace stanovené Českým statistickým úřadem, nově bude každoročně schvalovat rozpočtový výbor na základě inflace za předchozí rok. Každý poslanec má k dispozici na své asistenty 35 000 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám