Hlavní obsah

Doplatky na léky vzrostly o deset procent

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od dubna, kdy vstoupila v platnost nová léková vyhláška podepsaná ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS), skokově stoupla spoluúčast na léky, a to zhruba o 9 až 11 procent.

Článek

"První měsíc to bylo o 17 procent, protože výrobci zareagovali pozdě a na vyhlášku nebyli připraveni. Své ceny přizpůsobili až o něco později a proto dnes už to není o 17, ale o 9 až 11 procent," řekl ve středu novinářům Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Nejvíce lidé doplácejí na léky používané na lepší prokrvení a žilní potíže, dále na léky usnadňující odkašlávání a rozpouštění hlenů, některá antibiotika a originální léky.

Chudoba uvedl, že významně se změnila struktura doplatků za léky. Nyní pacienti víc doplácejí za běžné léky a naopak na léky, které jsou drahé a na vážná onemocnění, jsou doplatky menší.

Ministerstvo zdravotnictví již dříve uvedlo, že doplatky za léky v průměru stoupnou asi o 150 korun. Kolik to skutečně nyní je, má být však známo až za několik měsíců, protože některé firmy ještě stále své ceny upravuji.

Rath: proč neoblepí lékárny?

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) ve středu Právu řekl, že zhruba před rokem, když on jako ministr vydal podobnou lékovou vyhlášku, dopad na peněženky pacientů ve srovnání s Julínkovou vyhláškou byl mnohem menší.

"Růst doplatků pacientů po mojí vyhlášce byl zhruba tři procenta a netýkal se nejužívanějších léků. Dnes za ně pacienti platí nejvíc," řekl Rath s tím, že po jeho vyhlášce lékárníci vylepovali v lékárnách letáky s informací o růstu spoluúčasti, kterou zavinil Rath.

"Dnes je situace, jak lékárníci sami přiznávají, horší, ale v lékárnách o tom, že Julínek zvýšil spoluúčast o 9 až 11 procent, není ani slovo," uvedl exministr zdravotnictví David Rath, který je nyní předsedou zdravotního a sociálního výboru Sněmovny.

"To jen dokazuje, co jsem tvrdil již dříve, že komora může být určitým satelitem ODS," zakončil Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám