Hlavní obsah

Šéfem civilní rozvědky bude Ivo Schwarz

PRAHA

Vláda ve středu jmenovala novým šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tzv. civilní rozvědky, nynějšího náměstka Iva Schwarze. Potvrdily se tak informace Práva, které o plánovaném jmenování Schwarze psalo už v sobotu.

Článek

Schwarz nahradil Jiřího Langa, který úřad dočasně řídil. Ten byl v čele ÚZSI od odvolání Karla Randáka, ke kterému došlo v září loňského roku.  Jako důvod uvedla vláda plánovanou reformu zpravodajských služeb. [celá zpráva] Opozice i další kritici vládního postupu ale tvrdí, že personální změny mají následovat až po systémových opatřeních.

Schwarz se na ÚZSI věnoval především kontaktům se zahraničními službami, takzvané "zpravodajské diplomacii". Měl zásluhu i na nedávném zveřejňování historických dokumentů o komunistické špionáži.

Vláda všechny změny vysvětluje plánovanou reformou zpravodajské komunity, její podobu ale zatím nezveřejnila.

Členové vládního výboru pro zpravodajskou činnost se nedávno shodli, že ÚZSI a Bezpečnostní informační služba (BIS) se v rámci nové struktury zpravodajského systému v Česku nebudou integrovat. O sloučení, které by kopírovalo stejný postup ve vojenské službě, se dříve uvažovalo, plán ale kritizovali odborníci, podle kterých se neosvědčil ani v zahraničí.

V půlce května odstoupil šéf Vojenského zpravodajství

Nedávno se změnilo i vedení Vojenského zpravodajství. Dosavadní ředitel Miroslav Krejčík se rozhodl odstoupit. Důvody nesdělil. [celá zpráva] Podle neoficiálních informací složil funkci kvůli dlouhodobým neshodám s ministryní obrany Vlastou Parkanovou, která se ho pokusila několikrát odvolat. Armádní tajnou službu dočasně řídí Pavel Adam. [celá zpráva]

ÚZSI má za úkol shromažďovat pro vládu a další ústavní činitele zpravodajské informace z ciziny. BIS naopak působí v ČR a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.

Vojenské zpravodajství nyní pracuje v zahraničí i České republice a zabezpečuje především informace o vojenském ohrožení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám