Hlavní obsah

Zachovej nám, Hospodine

Novinky, Jiří Hanák

O císaři Františku Josefovi I. se tradovalo toto: Když se mu znelíbil někdo, s kým musel jednat, řekl svým podržtaškám: toho člověka mi už nevoďte! Poradci kulantně zařídili, odchod zavrženému však císař nejednou osladil nějakým titulem. To byl ovšem císař, "starej Procházka", jak ho jeho milující Pražané přezvali.

Článek

Dnes nemáme v čele státu monarchu, nýbrž demokratického prezidenta. Prvního mezi občany. Vybrali jsme si ho prostřednictvím poslanců a senátorů pro jeho pravdomluvnost, pracovitost, skromnost, příslovečnou schopnost vcítění a čestnost. Má to však těžké tento nejvyšší služebník občanů. Co má dělat, když se mu znelíbí práce redaktora ČTK, referujícího o jeho práci?

Demokratický prezident mnoho možností nemá. Musí respektovat zákony, zvyky, dobré mravy. Kupodivu si však prezident Klaus možnost našel. Jeho kancelář totiž v dopise ČTK požaduje, aby toho člověka už na Hrad neposílala. Zachovej nám, Hospodine, chování hodné starého Procházky. ČTK je veřejnoprávní instituce. Její radu volí poslanci, podnik se financuje sám. Nikdo z politiků nemá právo do práce ČTK mluvit. Je-li kdokoliv s její prací nespokojen, ať prezident, ať redakce, může učinit jediné: vypovědět jí smlouvu, přestat využívat jejích služeb a přestat jí platit.

Ani prezident nemůže více, nepovažuje-li se ovšem za převtělení Franze Josefa I. Slouží ČTK ke cti, že tento monarchistický atak Hradu odmítla a redaktora nevyměnila. Byl bych ovšem nespravedlivý, kdybych zatajil podíl českých novinářů na hradních móresech. Kolikrát televizním diskusním pořadům předcházely složité zákulisní šachy, kdy si politik vybíral, s kým besedovat bude a s kým nikoliv. A nešlo vždy jen o Václava Klause. Viděli jsme i příklady servility moderátorů. Když politik, tísněný otázkami, hrozil odchodem, nevzal novinářský slouha uražené veličenstvo za slovo, ale omlouval se a utěšoval ho.

Texty českých politiků se v novinách neobjevují v rubrice dopisů, kam patří, ale na čelných místech. A televizní besídky samy? Jedna velká reklama asi tak dvaceti politických apoštolů, do nekonečna omílajících to samé, místo aby pravidelně dostávali slovo politilogové, ekonomové a vůbec profesionálové, kteří nemají chválu politických stran v popisu práce. Vidět v českých novinářích ochočeného lva je pak nasnadě. Proskočil obručí několikrát, proskočí vždycky. Podruhé budiž chvála ČTK, že na prásknutí biče nereagovala.

PRÁVO 16. července 2003

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi Hradem a ČTK zuří slovní válka

Kancelář prezidenta Václava Klause je krajně nespokojena se zpravodajstvím České tiskové kanceláře (ČTK), jemuž vyčítá špatnou interpretaci a překrucování...

Výběr článků

Načítám