Hlavní obsah

Klaus si v důvěryhodnosti pohoršil, Čunek polepšil

Novinky, znk
PRAHA

Z veřejně činných lidí je nejdůvěryhodnější prezident Václav Klaus (68 procent), za ním skončil ombudsman Otakar Motejl (65 procent). Třetí se umístila s 52 procenty ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Přestože je Klaus nejdůvěryhodnějším politikem, jeho obliba klesla oproti únoru o pět procentních bodů. U Motejla se snížila o dva, v případě Parkanové klesla o tři procentní body.

Čtvrtým nejdůvěryhodnějším politikem je předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík, který se o svou pozici dělí s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským (oba 36 procent).

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se teší podpoře 33 procent, což pro něj znamená zlepšení oproti únoru o jedno procento. U premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka (31 procent) naopak popularita o dvě procenta poklesla.

V porovnání s březnovými výsledky vzrostla popularita vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedy lidovců Jiřího Čunka o 10 procentních bodů na 26 procent.

Důvěra k politikům (v %)
politikúnorkvěten
Klaus7368
Motejl6765
Parkanová5552
Bursík4136
Rychetský3636
Paroubek3233
Schwarzenberg2832
C. Svoboda3131
Topolánek3331
Gandalovič2830
zdroj: CVVM

Růst důvěry zaznamenaly i ministryně školství ze SZ Dana Kuchtová (o šest procentních bodů na 19 procent oproti březnu) a ministryně pro lidská práva ze SZ Džamila Stehlíková (o osm procentních bodů na 15 procent oproti únoru).

Populárnější jsou ve srovnání s únorem o čtyři procentní body také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ, 32 procent) a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS, 21 procent).

Jen čtyři politici zařazení do průzkumu získali celkově převažující kladné hodnocení, a to Klaus, Motejl, Parkanová a Rychetský. Nedůvěra naopak silně převažuje u Topolánka, ministra vnitra Ivana Langera (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Anketa

Kterému politikovi či ústavnímu činiteli nejvíce důvěřujete?
Václavu Klausovi
34,1 %
Otakaru Motejlovi
8,1 %
Vlastě Parkanové
4,6 %
Martinu Bursíkovi
4 %
Pavlu Rychetskému
1,5 %
Jiřímu Paroubkovi
40,9 %
Mirku Topolánkovi
6,8 %
Celkem hlasovalo 12844 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám