Hlavní obsah

Mluvčí ÚOOZ Kosinová: Paroubek mi dal domácí vězení

Právo, Novinky, trj, fia
PRAHA

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová v pondělním Pressklubu Frekvence 1 uvedla, že v březnu 2006 po vydání zprávy o vyšetřování vraždy podnikatele Mrázka a kauzy biolíh jí tehdejší policejní prezident Vladislav Husák tlumočil přání tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka, aby nevystupovala jménem útvaru. Paroubek podle ní tehdy Husákovi také řekl, že si nepřeje, aby ÚOOZ vůbec prezentoval svoji činnost.

Článek

"My jsme vydali tiskovou zprávu, ta byla na základě nějakých informací jak z vyšetřování vraždy Františka Mrázka, tak z vyšetřování kauzy biopaliv. Tam vlastně přišel tehdejší policejní prezident Husák, že jede z Úřadu vlády a že pan premiér Paroubek si prostě nepřeje, abych já vystupovala jménem útvaru, aby vůbec ten útvar prezentoval svoji činnost," řekla rádiu Kosinová a dodala: "To znamená, že já jsem dostala domácí vězení."

Paroubek: Kosinová mluví z hladu

Předseda ČSSD Právu řekl, že mluvčí ÚOOZ zřejmě "mluví z hladu".

"Já myslím, že už neví, co by řekla na obhajobu naprosto bludných postupů ÚOOZ. Je to samozřejmě lež, nehorázná lež," komentoval výroky Kosinové o domácím vězení.

Paroubek dlouhodobě kritizuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a jeho ředitele Jana Kubice. Podle Paroubka zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy o údajném prorůstání zločinu do státní správy čtyři dny před loňskými volbami do Sněmovny poškodilo ČSSD.

Kosinová: na ÚOOZ se politicky tlačilo

Mluvčí ÚOOZ Kosinová v rozhovoru potvrdila, že si stojí za tvrzením o politických tlacích vyvíjených na ÚOOZ v době před loňskými volbami do Sněmovny. "My jsme pociťovali docela silné tlaky ze strany politiků a nechuť ze strany vedení policejního prezidia," řekla Kosinová.

Zájem politiků o její útvar pode ní odstartovalo zatýkání na ministerstvu dopravy. Kosinová připomněla, že mezi zatčenými byli i členové ČSSD. "Nás nezajímá, kdo je jak politicky angažován, ale byli lidé, které to zajímalo," řekla mluvčí s tím, že po vydání tiskové zprávy se strhla lavina velké nevole. "Já jsem dostala zákaz mluvit a prezentovat činnost úřadu," uvedla Kosinová. 

Tehdejší vyjádření Kosinové ke kauze biolíh v té době konzultoval s Husákem i bývalý ministr vnitra František Bublan. "Mně jde o to, když na jednom případě pracují dva útvary, aby jeden útvar ty události nekomentoval a nekazil práci toho druhého útvaru. Jde mi o koordinaci vyjádření. Nejde o politiku ani žádné zákazy," uvedl tehdy Bublan.

Na propojení politiky se zločinem se prý ÚOOZ nikdo neptal

Analytická skupina Vrchního státního zastupitelství v Praze nedávno přišla s tím, že se nepotvrdilo tvrzení ÚOOZ o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy obsažené v Kubiceho zprávě. Kosinová proti tomu namítla, že se tým VSZ neptal přímo těch, kteří na to upozorňovali.  

"Nikdo se nás na to nezeptal. Naši lidi prostě nikomu nesdělovali, jakým způsobem na nás bylo tlačeno, kde my jsme ten nátlak politický, nebo tu nevůli ze strany našich nadřízených viděli - myslím tím policejního prezídia a tak dále," uvedla Kosinová s tím, že její útvar své poznatky nikomu nedával ani prostřednictvím dozorujících státních zástupců. ÚOOZ podle ní výsledky šetření dodnes nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Nova: Kosinová jako policejní mluvčí končí

Dosavadní mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová ve své funkci končí. Informovala o tom TV Nova s tím, že opozice vidí za jejím...

Výběr článků

Načítám