Hlavní obsah

V Česku je příliš cizinců, myslí si polovina občanů

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle poloviny Čechů (50 procent) je počet cizinců žijících v ČR příliš vysoký. Jedna třetina si myslí, že není ani vysoký, ani nízký. Většina lidí se také domnívá, že by měli občané cizích států mít možnost dlouhodobě pobývat v Česku je za splnění určitých podmínek. Vyplývá to z průzkumu CVVM.

Článek

Pouhá tři procenta občanů je toho názoru, že je počet cizinců v ČR nízký. Myslí si to především ti, kteří svoji životní úroveň hodnotí jako špatnou, voliči KSČM a dotázaní s nižším vzděláním.

Každý desátý občan (10 procent) se domnívá, že by cizinci měli mít možnost v Česku dlouhodobě pobývat, podle tří čtvrtin respondentů (74 procent) by cizinci měli mít možnost dlouhodobě pobývat v ČR jen za splnění určitých podmínek.

Cizinci by v ČR měli... (v %)
mít možnost dlouhodobě pobývat10
mít možnost dlouhodobě pobývat jen za splnění určitých podmínek74
vůbec neměli mít možnost pobývat12
neví4
zdroj: CVVM

Dvanáct procent lidí si myslí, že by cizinci neměli mít vůbec možnost pobytu v České republice. Jsou toho názoru opět voliči KSČM, dále pak lidé, kteří osobně žádného cizince neznají, nezaměstnaní, respondenti s proklamovanou špatnou životní úrovní, vdovci a vdovy a oslovení se základním vzděláním.

Podle 53 procent dotázaných by se cizinci měli co nejvíce přizpůsobit českým zvyklostem, dvě pětiny  (40 procent) soudí, že by se cizinci měli přizpůsobit národním zvyklostem jen v některých věcech. Čtyři procenta dotázaných se domnívají, že cizinci by v ČR měli mít možnost žít zcela podle svých zvyklostí.

Cizinců je v ČR ve srovnání s Evropou málo

Podle údajů z loňského září cizinci tvoří zhruba 2,5 procenta obyvatel republiky. Nejvíce jich žije v Praze, jejich počet však roste ve všech krajích.

Podíl cizinců v ČR je nicméně oproti ostatním vyspělým zemím EU stále nízký.

V sousedním Rakousku tvoří lidé ze zahraničí desetinu obyvatelstva, ve Švýcarsku dokonce pětinu. Každý desátý či dvanáctý obyvatel pochází ze zahraničí i v Německu, na Kypru, v Řecku, Španělsku či Belgii.

Anketa

Počet cizinců žijících v ČR je...
vysoký
74,6 %
ani vysoký, ani nízký
16,2 %
nízký
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4716 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám