Hlavní obsah

Drtivá většina Čechů souhlasí s ekologickými opatřeními EU

Novinky, znk
PRAHA

Kolem 90 procent Čechů podporuje ekologická opatření Evropské unie, jako je například zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie, povinnost čistit odpadní vody a omezení provozu dopravních prostředků nesplňujících emisní normy. Uvedl to průzkum agentury STEM.

Článek

Lidé souhlasí s ekologickými kroky EU i přes to, že na jejich realizaci bude nutno vynaložit nezbytné finanční prostředky.

Pro povinnost čistit odpadní vody se vyslovilo 93 procent respondentů, pro omezení provozu nadmíru znečišťujících aut 87 procent. Skoro devět Čechů z deseti (88 procent) je toho mínění, že by se měl zvýšit podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Podpora opatření EU v oblasti životního prostředí (v %)
opatřeníurčitě anospíše anospíše neurčitě ne
povinnost čištění odpadních vod504361
omezení provozu dopravních prostředků nesplňujících emisní normy EU4146121
zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie3355111
zdroj: STEM

Poněkud opatrnější jsou k realizaci navržených opatření lidé, kteří Evropské unii nedůvěřují, a také obyvatelé malých obcí, na které opatření mohou nejcitelněji finančně dopadnout.

EU plánuje, že do roku 2020 by energetickou spotřebu z 20% pokrývaly obnovitelné zdroje. V dopravě by měla biopaliva pokrýt desetinu spotřeby. Unie chce také omezit emise CO2 a dalších skleníkových plynů o 20 až 30 procent ve srovnání s rokem 1990. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám