Hlavní obsah

ČSSD hrozí kvůli Čunkovi hlasováním o důvěře vládě

PRAHA

V případě, že by byl vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda lidovců Jiří Čunek obžalován v údajné korupční kauze, a přesto by nadále zůstal ve své funkci, ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Uvedl to v pondělí předseda strany Jiří Paroubek.

Článek

Každý hlas na podporu současného kabinetu je vlastně hlas vyjadřující "důvěru korupci", doplnil Paroubek. Čunek podle něj kvůli svému trestnímu stíhání nezvládá práci ministra pro místní rozvoj. Šéf lidovců se již dříve proti podobným výtkám ohradil.

ČSSD chce také na červnové schůzi dolní komory vyvolat diskusi na téma čerpání peněz z evropských fondů. Čunkovo ministerstvo má podle Paroubka klíčovou roli v čerpání peněz z evropských fondů a ČR hrozí, že letos do rozpočtu EU víc peněz sama pošle.

O této věci již poslanci jednali v květnu. "Nebylo to (ale) dostatečné, protože se žádná náprava nekonala," dodal šéf ČSSD.

Socialisté si myslí, že kvůli čerpání fondů by mohl kabinet ustavit samostatný vládní výbor, případně zřídit funkci vládního zmocněnce, který by se zabýval jen touto věcí.

Tejc kritizuje Inspekci ministra vnitra

Poslanec a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc v souvislosti s kauzou Čunek kritizoval roli Inspekce ministra vnitra, zpochybnil nezávislost a profesionalitu jejího nového vedení.

ČSSD proto žádá, aby například Nejvyšší státní zastupitelství prošetřilo postup inspekce a aby do skončení prověrky bylo vedení inspekce postaveno mimo službu.

Sociální demokracie by se rovněž chtěla s ostatními stranami dohodnout na modelu, který by posílil nezávislost vyšetřování trestné činnosti policistů. Podle Tejce by tak mohla vzniknout buď takzvaná generální inspekce, případně by inspekce napříště neměla spadat pod vnitro, ale pod ministerstvo spravedlnosti.

Čunek má na seznámení se spisem čas do 8. června

Policie prodloužila Čunkovi termín, dokdy se musí seznámit s vyšetřovacím spisem - do 8. června. "Je to velmi obsáhlý materiál, který má téměř 3500 stran a člověk se jím musí prokousat," řekl minulý čtvrtek Čunkův advokát Eduard Bruna.

Po seznámení se spisem se případ posune ke státnímu zástupci, který rozhodne o tom, jestli Čunka obžalovat, nařídit policii další vyšetřování nebo jej zcela zastavit.

Podle policistů přijal Čunek v únoru 2002 ještě ve funkci vsetínského starosty půlmiliónový úplatek od realitní společnosti HB Real za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Ministr to popírá.

Kriticky se vůči Čunkovi vyjadřují i zelení. Jejich předseda Martin Bursík nedávno uvedl, že v případě obžaloby by Čunek téhož dne odešel, nebo by ho premiér Mirek Topolánek (ODS) odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám