Hlavní obsah

Vedro vystřídá prudké ochlazení a mrazíky

Novinky, znk
PRAHA

Zatímco se uplynulý víkend prohnaly Českem bouřky a padaly teplotní rekordy, od úterý se znatelně ochladí, a to až o 12 stupňů. Nebude už ale tak intenzivně pršet jako ke konci minulého týdne. Ochlazení vydrží i ve středu, od čtvrtka se začne mírně oteplovat.

Článek

Ochlazení přinese příchod studené fronty, která přes Německo postupuje k severovýchodu. V pondělí budou teploty ještě kolem 24 až 28 stupňů, během odpoledne se ale v Čechách začne postupně zatahovat a vyskytnou se přeháňky. Vítr by mohl v nárazech dosáhnout 54 km v hodině.

"V noci na úterý by srážky na Šumavě a na západě Čech mohly dosáhnout až 40 mm," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V úterý ráno už teploty klesnou, a to na 14 až 10 stupňů. Zpočátku bude oblačno, občas s deštěm, během odpoledne pak bude na Moravě a ve Slezsku oblačnost částečně ubývat a ustanou také srážky. Nejvyšší teploty budou kolem 16 stupňů, na Moravě a ve Slezsku bude o něco tepleji, a to až 23 stupňů. I v úterý bude foukat čerstvý vítr.

Ve středu ráno bude 9 až 5 stupňů. "To budou nejnižší ranní teploty za 14 dní," poznamenala Honsová. Přes den se teploty vyšplhají nanejvýš na 16 stupňů. Ve čtvrtek ráno budou dokonce přízemní mrazíky a 6 až 2 stupně, přes den se ale rtuť teploměru už vyšplhá na 19 až 23 stupňů.

Chladná rána budou pokračovat i v pátek a o víkendu. Přes den ale teploty vystoupnou až na 24 stupňů, v sobotu a v neděli na 25 až 28 stupňů.

O víkendu silně pršelo a padaly teplotní rekordy

Uplynulý víkend v Česku provázely místy silné bouřky s přívalovými lijáky. V sobotu například zasáhla průtrž mračen Litoměřicko, hasiči zde v noci čerpali vodu z více než stovky zatopených sklepů. Průtrž mračen zaplavila většinu ulic města. [celá zpráva]

Bouřka také způsobila problémy na železniční páteřní trati z Prahy do Olomouce. [celá zpráva]

Vodu ze sklepů hasiči odčerpávali i v jihovýchodní části Svitavska a na Prostějovsku.

"Nejvíce blesků se v ČR vyskytovalo v sobotu v 16 hodin, bylo jich zaznamenáno 9 405. To je pro konec května ohromné množství, které u nás už nebylo asi pět let," podtrhla Honsová. Důvodem je podle ní oblast vysokého tlaku a vysoké teploty, které o víkendu panovaly.

Víkend také provázely vysoké teploty. Například v Praze se v Libuši rtuť teploměru vyšplhala v sobotu až na 30,4 stupně, a překonala tak rekord 27,5 stupně Celsia z roku 1995. Teplotní maxima padla také například v Brně a Ostravě, kde bylo naměřeno 28,8 a  28,7 stupně. Teploty lámaly rekordy i v Olomouckém kraji. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Olomouckém kraji byla opět rekordní vedra

Až odpolední bouřky zamezily dalšímu nárůstu teplot, které padaly v celém Olomouckém kraji. Například v Javorníku již v deset hodin dopoledne naměřili 28,4...

Západními Čechami se prohánějí bouřky

Předpověď meteorologům pro západočeský region zdá se pro sobotní odpoledne vyšla. Zejména v Karlovarském kraji se v těchto hodinách napříč ženou tmavá bouřková...

Výběr článků

Načítám