Hlavní obsah

Vondra: odmítnutí radaru může vést k návratu povinné vojny

– PRAHA

Ministr pro evropské záležitosti a vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) v Otázkách Václava Moravce v ČT varoval, že pokud Česká republika odmítne vybudování americké radarové základny na svém území, může to znamenat narušení spojeneckých svazků v rámci NATO. Podobné kroky by pak mohly mít za následek, že se Češi na své spojence nebudou moci spolehnout a budou muset obnovit povinnou vojenskou službu.

Článek

Vondra připomněl, že zavedení profesionální armády v České republice bylo možné právě proto, že země postavila svoji obranyschopnost a bezpečnost na spojeneckých svazcích.

"Samozřejmě můžeme říct teď ne, ale takové odmítnutí může mít své konsekvence. Mimo jiné se v budoucnosti nedá vyloučit, že bychom museli obnovit povinnou vojenskou službu kupříkladu," řekl vicepremiér. Povinná vojenská služba byla zrušena od roku 2005.

Vondra, který se debaty účastnil na dálku z Berlína, připomněl, že v Německu je vojenská služba stále povinná. Dodal, že o zbudování radarové základny mluvil v sobotu neformálně s německými ministry zahraničí a obrany Frankem-Walterem Steinmeierem a Franzem Josefem Jungem. "Diskutujeme o tom. Ta diskuse je velmi racionální, klidná, nejsou v ní žádné vášně," uvedl vicepremiér. Například ministr obrany není podle něj rozhodně proti.

ČSSD názor na radar nezměnila

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se debaty rovněž zúčastnil, dnes zopakoval, že jeho strana výstavbu radarové části základny v Brdech nepodpoří, pokud s ní nevysloví souhlas lidé v referendu. sociální demokraté také požadují, aby případná základna byla napojena na NATO. To by uvítala i česká diplomacie.

Američané nyní vedou jednání s ČR i Polskem. V Česku chtějí umístit radar, na polském území silo s protiraketami. Podle Vondry budou vyjednávání o podmínkách výstavby trvat ještě nějakou dobu, je tedy dostatek času na to, aby vláda poskytla veřejnosti dostatek informací o základně a vysvětlila lidem její potřebu.

Počátkem června navštíví Česko americký prezident George Bush v rámci své cesty na summit G8 do Německa. V Praze se setká s českými nejvyššími ústavními činiteli. Hlavním tématem rozhovorů bude právě plánovaná výstavba protiraketového systému ve střední Evropě. [celá zpráva]

Podle průzkumů veřejného mínění se základnou nesouhlasí zhruba tři pětiny Čechů. Téměř tři čtvrtiny obyvatel požadují, aby o ní občané rozhodli v referendu. Proti umístění základny v Česku demonstrovaly v sobotu na Václavském náměstí v Praze stovky lidí. Policie jejich počet odhadla na 1000. [celá zpráva]

Z parlamentních stran základnu odmítají vedle sociálních demokratů také komunisté. Protestují proti ní obyvatelé okolních měst a vesnic. Vládní ODS, KDU-ČSL a větší část Strany zelených se naopak staví k americkému projektu vstřícně. Na mezinárodním poli se proti základně ostře staví Rusko a ani Německo neprojevilo v této souvislosti žádné nadšení.

Anketa

Myslíte si, že by kvůli odmítnutí radaru byla ČR vnímána jako méně spolehlivý spojenec v rámci NATO?
Ano
24,2 %
Ano, ale jen některými státy NATO
4,7 %
Ne
71,1 %
Celkem hlasovalo 28279 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám