Hlavní obsah

Pomník atentátníkům na Heydricha možná vyroste načerno

Právo, Petr Blahuš
PRAHA

Skupina příznivců vojenské historie chce v nejbližších dnech bez souhlasu úřadů umístit v Praze 8 v místech, kde před 65 lety, 27. května 1942 v 10.33 hodin provedla dvojice československých parašutistů útok na šéfa německé okupační správy Reinharda Heydricha, pamětní desku. Nevěří totiž slibům politiků, že zde letos konečně vznikne památník na tento podle historiků nejvýznamnější čin evropské resistence.

Článek

"Na pohádky jsme už trochu staří," řekl Právu zástupce této skupiny, který nechtěl zveřejnit své jméno, ale jehož identitu Právo zná. "Politici to říkali už tolikrát, že tomu snad věří už jen oni. Jestli jim nevadí, že se za ně budou jednou kvůli tomu vlastní děti stydět, je to jejich problém. Za nás se ale nikdo stydět nemusí," vysvětlil pohnutky skupiny.

Výstavba pomníku dosud vždy ztroskotala na nedostatku politické vůle českých vlád. "Pokud by vláda řekla, že chce do roka a do dne mít na místě postavený pomník, tak by mohl magistrát nebo Praha 8 jen splnit nařízení vlády. To se ale nestalo a také zde chyběl takový ten tažný kůň, který by věc popostrčil dopředu," řekl Právu pod podmínkou zachování anonymity vysoce postavený pražský úředník.

Nevážíme si svých hrdinů, je to ostuda, tvrdí hisotrik

"To, že se naši politici za více než šedesát let od skončení 2. světové války nedokázali dohodnout na vzniku pomníku, který by tento čin připomínal i budoucím generacím, je tak strašná ostuda, že to nikde ve světě nemá obdobu," řekl Právu badatel Jan Střelka. Podle něj by něco takového v západní Evropě, ale i na Balkáně a v Rusku nebylo prostě možné.

"Tam si svých hrdinů dokáží na rozdíl od nás skutečně vážit. Taky až je budou potřebovat, nemusí se bát, že žádné mít nebudou," připomněl Střelka staré římské přísloví.

Ušlechtilý přestupek

Vedoucí odboru kultury městského úřadu Prahy 8 Petr Bambas, který má věci kolem údajné přípravy na starosti, je postupem amatérských historiků překvapen. "Slyším to od vás poprvé. Na jednu stranu je chápu, protože to, že takový pomník tam dosud nestojí, je tristní. Předtím zde chyběla politická shoda. Na druhou stranu je nešťastné, když se svou partyzánštinou přicházejí zrovna teď, v jubilejním roce, a bojím se, zda to věci nemůže uškodit," sdělil Právu Bambas.

Podle něj teď totiž poprvé nastala od roku 1945 situace, kdy se na nutnosti postavit na místě útoku československých výsadkářů pomník shodli jak zástupci pražského magistrátu a zastupitelé Prahy 8, tak politické špičky.

"Nikdy se výstavba pomníku nezdála reálnější než dnes. Právě předevčírem jsem mluvil s panem plukovníkem Knížkem z Vojenského historického ústavu, který mi oznámil, že chce během několika týdnů svolat závaznou schůzku všech zainteresovaných stran k projednání stavby," dodal Bambas.

Pokuta až 50 tisíc

Pozemky v okolí tzv. Heydrichovy zatáčky patří magistrátu. Pokud by členové skupiny pomník skutečně načerno nainstalovali, zřejmě by se tak dopustili přestupku. Podle vedoucí přestupkového odboru Prahy 8 Hany Strobachové by se v takovém případě jednalo o neoprávněné zabrání veřejného prostranství. Za to hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

"Tuto sankci však lze prominout, záleží ale vždy na konkrétním případě," dodala Strobachová.

Magistrát jako vlastník by navíc mohl požadovat pokutu za bezdůvodné obohacení.

Reklama

Výběr článků

Načítám