Hlavní obsah

Pohovory k vízům do Ameriky půjdou domluvit po internetu

PRAHA

Po internetu si od 1. června budou moci zájemci o americké vízum sjednat datum pohovoru na velvyslanectví v Praze. Nový systém nahrazuje telefonickou linku, přes kterou žadatelé museli například i posílat formuláře faxem. Nový systém by měl žadatelům ušetřit spoustu času a peněz.

Článek

Sloužit by měl pro všechny druhy nepřistěhovatelských víz. Navíc je služba zdarma. Platí se poplatek za vyřízení víza, tedy 100 dolarů (asi 2100 korun), a 185 korun za kurýrní službu, která v případě kladně vyřízené žádosti vízum doručí.

Zájemci o víza vyplní na stránkách velvyslanectví elektronickou žádost o vízum a pak si pomocí interaktivního kalendáře dojednají schůzku. Elektronickou žádost je třeba vytisknout a přinést na velvyslanectví k vízovému pohovoru společně s potvrzením termínu, který se automaticky vytvoří po vyplnění formuláře.

Američané vyřizují v Česku přibližně 35 tisíc žádostí o víza ročně. Z toho tisíc je určeno pro studenty a 3500 žádostí podávají účastníci programu Work and Travel, v jehož rámci studenti vysokých a vyšších odborných škol ve věku od 18 do 30 let mohou ve Spojených státech čtyři měsíce pracovat a další měsíc cestovat.

Česká vláda dlouhodobě usiluje o bezvízový režim s USA. Americký Kongres se nyní zabývá návrhem zákona, na jehož základě by se měl bezvízový program USA rozšířit o další země, možná i o ČR či Slovensko. [celá zpráva] Jednání o zákoně se ale komplikuje, protože středoevropské a pobaltské země včetně ČR mají výhrady k úpravám, které by navržená pravidla zpřísnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám