Hlavní obsah

Opozice chce vládní reformu zbrzdit

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Topolánkovu vládu čeká kvůli reformě veřejných financí hned dvojí souboj. Ministři se schválením balíku zákonů ve Sněmovně natolik spěchají, že vedle jejich obsahu budou muset svést s opozicí také boj o zkrácení lhůt pro jednání. A to tak, aby definitivně jasno bylo už na konci července.

Článek

Jenže spěch se vůbec nezamlouvá soc. dem. ani komunistům, kteří tvrdí, že projednávání tak důležitých zákonů, které ovlivní životy miliónů lidí, nelze uspěchat, a proto budou trvat na řádných lhůtách pro projednání. Ty by znamenaly definitivní hlasování až na konci srpna.

První kolo jednání je již jisté. Rozhodl o tom ve čtvrtek sněmovní organizační výbor, když "vládní batoh" zařadil na červnovou schůzi, která začne 5. června. "Zatím není jasné, zda mimořádnou schůzi kvůli závěrečnému hlasování svolám v druhé polovině července nebo srpna," řekl ve čtvrtek Právu šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) s tím, že bude záležet na tom, zda se poslanci na zkrácení lhůt shodnou.

A proč takový spěch ze strany vlády? Prý kvůli státnímu rozpočtu. Ten musí vláda dolní komoře předložit do konce září. "Schválení těchto legislativních změn je nezbytnou podmínkou pro předložení rozpočtu, jehož deficit nebude přesahovat tři procenta. Proto vláda bude žádat zkrácení lhůt," sdělil Právu ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Dodal, že rozpočet by měl vycházet z platné legislativy, proto vláda nemůže otálet.

"Pokud tyto úpravy nebudou přijaty, pak nejsem schopen předložit rozpočet, který by dával hlavu a patu a přitom nepřesáhl ta tři procenta deficitu," argumentuje ministr.

Opozice žádá dostatek času

Spojitost s rozpočtem chápe i opozice, nicméně vládě v jejím spěchu nechce vyhovět. "Pokud chce vláda věci urychlovat, a přispívat tím k přesvědčení, že je to šité horkou jehlou, tak my se na ničem takovém podílet nebudeme," řekl Právu šéf frakce soc. dem. Michal Hašek. Jeho klub proto bude hlasovat proti tomu, aby se šedesátidenní lhůta mezi prvním a druhým čtením reformy zkrátila na polovinu. Hašek tvrdí, že nejde o žádné házení klacků pod nohy, avšak jde o mnoho a poslanci soc. dem. chtějí o věcech řádně debatovat a uplatnit své připomínky.

"Chtěl bych vzkázat panu Topolánkovi a ostatním z koalice, že pokud chtějí zkracovat debatu a prostor pro opozici, tak ať si to zařídí svými hlasy," poznamenal Hašek. Připustil však, že koalice se jistě opře o "své dva pilíře", tedy přeběhlíky Pohanku a Melčáka.

Podobně jsou na tom komunisté, kteří podle místopředsedy Jiřího Dolejše na žádné zkracování nepřistoupí. "Jestliže vláda není schopna včas předložit příslušné návrhy, tak není důvod jí to usnadňovat," řekl Právu. Podle něj by tak klíčové zákony měly být prodiskutovány v klidu, a zkracování lhůt není tudíž na místě.

Žádné odjezdy

Kvůli dvojímu souboji o reformu proto již nyní koalice i opozice mobilizují své síly. Půjde totiž i při rozhodování o zkrácení lhůt o každý hlas. "U nás na klubu bylo řečeno poslancům, aby si neplánovali dovolenou na prázdniny," přiznala Právu místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podobné pokyny mají také ostatní poslanecké kluby. "Poslanci si mohou plánovat dovolenou, až tady odpracují svou opoziční roli na Topolánkově batohu," říká Hašek.

A Dolejš potvrzuje: "Počítali jsme s tím, že si během léta nebude možné brát dovolenou." Ministr Kalousek spoléhá na jednotu koalice. "Celý svůj život jsem optimista," tvrdí s tím, že si chce poslechnout, oč kritici reformy usilují. "Zatím nemám pocit, že to, co říká pan Tlustý, odpovídá programu ODS. Až ODS řekne, co je její skutečnou prioritou pro případné další diskuse, pak je možné hledat kompromis," zhodnotil situaci ministr financí. A co na to rebel Tlustý? "Zájem dohodnout se by měla mít i vláda a tak to na ni lze nechat," uvedl. 

Reklama

Výběr článků

Načítám