Hlavní obsah

Topolánkova vláda se dohodla na reformách

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Mirka Topolánka (ODS) schválila na svém středečním zasedání návrh první etapy reformy veřejných financí. Ten počítá se zásadními změnami v oblasti daňové, sociální a ve zdravotnictví. Novinkám to potvrdila Viera Júdtová z tiskového odboru vlády.

Článek

"Vláda schválila bod, který se zabýval reformou, s několika doplňky a připomínkami," uvedla Júdtová.

Premiér Topolánek na tiskové konferenci zdůraznil, že vláda schválila zákon jednomyslně. "Vyřešili jsme všechny rozpory," dodal premiér.

K zákonu, který zahrnuje reformní kroky v oblasti daňové, sociální a zdravotnické oblasti, měli výhrady jak zelení, tak lidovci.

Teplo ze zemního plynu nebude zdaněno

Zeleným vadil způsob, jakým byla do reformy začleněna ekologická daňová reforma. Původně totiž text počítal s nižší daní v případě elektřiny vyrobené z uhlí, tak jak to požadoval ministr průmysl a obchodu Martin Říman (ODS). SZ naopak prosazovala zvýhodnění cen elektřiny ze zemního plynu. Nakonec prošlo stanovisko SZ.

"Ve vládě zvítězil přístup, který zvýhodňuje ekologicky šetrnější způsoby vytápění domácností před vytápěním uhlím respektive elektřinou, která se u nás vyrábí dominantně v zastaralých uhelných elektrárnách s nízkou účinností a vysokými emisemi znečišťujících látek," okomentoval rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Martin Bursík.

"Každý musel ustoupit a výsledek je takový, jaký říkal premiér," dodal lakonicky Říman.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) dostal mimo jiné za úkol předložit příští rok nový zákon daní z příjmu, který by řešil problematiku odečitatelných položek.

Lidovci se zasazovali pro to, aby byly děti do 15 let ušetřeny plateb u lékaře. Vláda ale nakonec výjimku neschválila. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ale uvedl, že ve Sněmovně bude ještě prostor pro diskuzi.

Reformou by se Sněmovna měla zabývat během léta. Prezident Václav Klaus ve středu uvedl, že pokud zákon projde parlamentem, podepíše jej. [celá zpráva]

Reforma se nelíbí některým koaličním poslancům

I přes schválení reformy ze strany členů vlády, přetrvávají rozpaky u některých koaličních poslanců.

Velkým kritikem nových daňových opatření je například poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který je považuje za málo výrazná. Tlustý by si přál jednotnou daň z příjmu 12 procent pro fyzické i právnické osoby a snížení horní sazby DPH na 17 procent. Tlustý již uvedl, že pokud nebude současné znění reformy upraveno, nepodpoří ji. [celá zpráva]

Dalším nespokojencem je poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka, kterému vadí zdravotnická část reformního balíku, konkrétně to, že by poplatky u lékaře měly platit i děti do 15 let a těhotné ženy. Chtěl by také, aby se neredukoval rodičovský příspěvek. [celá zpráva]

Sjednocení daní, změna v nemocenské, zdravotnické poplatky

Vláda v následujících letech očekává od reformy úsporu desítek miliard korun ze státního rozpočtu. Koalice pod taktovkou ministra financí plánuje sjednotit daň z příjmů na 15 procent - počítala by se ovšem z takzvané superhrubé mzdy zahrnující i sociální a zdravotní pojištění. Snížená sazba DPH se má z pěti zvýšit na devět procent. Vláda také plánuje, že firmy budou do roku 2010 platit z příjmů devatenáctiprocentní daň místo nynějších 24 procent.

Klíčovou součástí reformy je změna sociálního systému. Ministr práce Petr Nečas (ODS) chce zastavit automatickou valorizaci sociálních dávek. Pravidelně by se měly zvyšovat jen penze. Zrušit by se mělo takzvané pastelkovné pro rodiče prvňáčků, snížit porodné, až na výjimky zrušit pohřebné, zásadně změnit nemocenskou či systém rodičovské dovolené.

Částí modernizačního balíku jsou také změny ve zdravotnictví. Ministr Julínek si přeje zavedení zpoplatnění některých zdravotnických služeb, například poplatků u lékaře, za recept či za hospitalizaci.

Reklama

Související články

Vláda odložila jednání o reformě

Středa byla dnem, kdy ministři měli jednat o balíku změn v daňových i sociálních zákonech, které jsou součástí první etapy reformy veřejných financí....

Výběr článků

Načítám