Hlavní obsah

Ministerstvo školství zezelenalo - třídí papír, plasty a sklo

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Při svém vstupu do vlády slibovali zástupci Strany zelených, že se zasadí o ekologizaci provozu jim svěřených resortů. Například místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová tvrdila, že její ministerstvo školství se k přírodě stále nechová dostatečně šetrně. Co se změnilo po čtyřech měsících od jejího nástupu do čela úřadu?

Článek

Zcela jednoznačně lze říct: Ano, ministerstvo školství se ekologizuje. Pod taktovkou "zelené" ministryně úředníci lisují a třídí. V kancelářích a na chodbách za zdmi malostranského Rohanského paláce vládne nový řád - "eko koutky". A také v dalších historických budovách v Praze 1, v nichž ministerstvo sídlí.

"Ano, třídíme, a nejen papír, ale také plasty a sklo, a to od letošního 1. dubna," řekla Pavlína Suchánková, ředitelka zdejšího odboru hospodářské správy.

Úřad kvůli tomu zakoupil nové odpadkové koše, barevné nádoby na tříděný odpad, a lisy na plastové lahve, které jsou rozmístěné na chodbách.

Úředníci zatím liknaví

"Úředníci jsou však liknaví a zahálčiví a vůbec ekologické pokyny nerespektují," postěžovala si její kolegyně, letitá pracovnice úřadu, jež si nepřála být jmenována. "Dokonce jsem byla svědkem, jak se dva ředitelé odboru ministryni za zády vysmívají. Já ji však chválím, že se do toho takto opřela, vždy se tu hrozně plýtvalo, zejména papírem."

"Ano, ekologizace úřadu probíhá," potvrdil Právu mluvčí ministerstva Ondřej Gabriel. "Používá se recyklovaný papír, nakupují se pouze ekologicky nezávadné čisticí prostředky a řešíme i technické detaily přechodu automobilu paní ministryně na ekologické palivo."

Na začátku března se totiž ministerstvo obrátilo na mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto, jejíž vozy ministerstvo používá, s dotazem, zda budou vyrábět verze s ekologickým pohonem. "Odpověď jsme však ještě nedostali," řekla Suchánková.

"Do budoucna budeme rozhodně při nákupech zboží jakéhokoliv druhu preferovat výrobky se značkou Ekologicky šetrný výrobek," uvedla ministryně Kuchtová a dodala: "Recyklovaný papír tvoří zatím jen asi 30 procent spotřeby. Nakupujeme hlavně sešity, bloky, desky, tedy výrobky, které nepřijdou do styku s tiskárnami, recyklovaný papír, který se na ministerstvu používal dříve, totiž tiskárny ničí svou prašností."

Na služební cesty hromadnou dopravou

Ministryně chce tento stav změnit. Jde jen o to, že kvalitnější recyklovaný papír je výrazně dražší než "normální" a bude nutné vypsat nové výběrové řízení. Podle Kuchtové se tady šetřit nevyplatí. "Jde o rozdíl v řádu desetitisíců korun, to si snad můžeme dovolit," řekla. Ale ministerstvo spotřebuje ročně milióny listů papíru, nejde tedy o žádnou maličkost.

Ministryně po svých podřízených také vyžaduje, aby spolu komunikovali pokud možno pouze elektronicky.

Mezi úsporná opatření, která ministerstvo provedlo, počítá Kuchtová i přechod na úsporné žárovky. Chystá se rovněž tzv. energetický audit, který má odhalit skryté plýtvání elektřinou a přechod na tzv. zelenou elektřinu vyráběnou z obnovitelných zdrojů.

"Úředníci se budou muset chovat mnohem ekologičtěji než dosud," usmívá se Kuchtová. I na služební cesty by podle ní měli jezdit pokud možno hromadnou dopravou.

Reklama

Výběr článků

Načítám