Hlavní obsah

Poslanec Šťastný chce ve Sněmovně diskusi o eutanazii

PRAHA

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) chce v příštích měsících otevřít ve sněmovně diskusi o eutanazii. Štastný patří mezi zastánce toho, aby měl smrtelně nemocný a dlouhodobě trpící člověk možnost za přispění lékařů rozhodnout o svém odchodu ze života.

Článek

Změnu zákona, která by to umožnila, ale poslanec hned předkládat nehodlá. Zatím chce vyvolat debatu, konkrétní úprava legislativy by podle něj mohla následovat později.

Poslanec odmítá úvahy o tom typu eutanazie, kdy by lékař odpojil od přístrojů člověka, který je roky v kómatu a v takzvaném vegetativním stavu, v němž jsou v činnosti pouze základní tělesné funkce. "(Eutanazie) musí být rozhodnutí pacienta," prohlásil Šťastný.

Hrozbu zneužití možnosti by měly podle Šťastného bránit přísné podmínky, jejichž splnění by muselo eutanazii předcházet. Několik lékařů a zástupce etické komise by se museli shodnout na tom, že pacient je opravdu nevyléčitelně nemocný. Takový člověk by musel dát ověřenou žádost o eutanazii a pak svou vůli zemřít ještě několikrát opakovat, a to po uplynutí určité doby. "Pak teprve by mu (lékař) pomohl s důstojným odchodem ze života," řekl Šťastný.

Ve Sněmovně se již o eutanazii diskutovalo

Kritici eutanazie mimo jiné uvádějí, že zneužití nelze vyloučit nikdy. V prosinci 2005 české církve a náboženské společnosti označily eutanazii za nepřípustnou aktivní asistenci usmrcení. Ve společném prohlášení křesťanů, židů a muslimů tehdy vyjádřili podporu důstojnému umírání, doprovázení umírajících a integrální péči o ně ve zdravotnických a sociálních zařízeních i podporu hospicové péči, včetně domácí.

Ve sněmovně se o eutanazii diskutovalo již loni při schvalování nového trestního zákoníku. Do návrhu normy se totiž dostalo ustanovení, které eutanazii definovalo a počítalo s její trestností, současně ale neuvádělo dolní hranici trestu. Křesťanští demokraté to kritizovali a interpretovali jako otevření cesty k legalizaci eutanazie.

Parlament se však nakonec na novém trestním zákoníku neshodl, takže nyní ministerstvo spravedlnosti připravuje další verzi normy. Zatím se zdá, že tento vládní návrh nebude paragraf o zabití na přání pacienta obsahovat. Nadále tak zřejmě bude na eutanazii pohlíženo jako na vraždu.

Anketa

Jste pro legalizaci eutanazie v ČR?
Ano
76,5 %
Ne
23,5 %
Celkem hlasovalo 5037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Církve protestují proti beztrestnosti eutanazie

Představitelé českých církví nadále protestují proti uzákonění trestného činu usmrcení na žádost, který by podle nich znamenal v podstatě legalizaci eutanazie....

Výběr článků

Načítám