Hlavní obsah

Rath: Julínkův náměstek byl stíhán, mluvčí to popřel

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Marek Šnajdr, první náměstek ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), stanul podle jeho stínového šéfa Davida Ratha (ČSSD) před soudem kvůli obvinění ze zpronevěry a zkreslování hospodářských výsledků. Bývalý vysoký manažer farmaceutické firmy Šnajdr byl podle pondělního Rathova tvrzení opakovaně trestně stíhán.

Článek

"Nejsem si jist, jestli už soud pravomocně rozhodl," uvedl včera Rath s tím, že se na věc hodlá v interpelaci zeptat Julínka. Přímé Šnajdrovo vyjádření Právo nezískalo, všechny informace za Julínkův resort novinářům poskytuje jeho mluvčí Tomáš Cikrt.

"Pan náměstek Šnajdr je bezúhonný občan a není proti němu vedeno žádné trestní či soudní stíhání," reagoval v oficiálním sdělení Cikrt.

Šlo o stavební firmu?

Nařčení budou podle něj předána "k prověření a v případě překročení zákona podnikne pan náměstek vůči panu Rathovi všechny dostupné právní kroky". Rath pak Právu řekl, že jeho informace nejsou natolik detailní, aby věděl, v jakém stadiu soud má být. "Možná že to před měsícem skončilo," připustil s tím, že neví, jestli byl Šnajdr odsouzen.

Podle údajů z obchodního rejstříku je Šnajdr stále členem představenstva frýdecko-místecké společnosti HP Construct. A právě jí se má podle Ratha týkat Šnajdrova věc. "Zpronevěra měla být v souvislosti s nějakými dotacemi, protože šlo o stavební firmu, která pracovala myslím také pro Frýdek-Místek. Podle informací, které mám k dispozici měly být účtovány nějaké práce, které vlastně tou firmou HP Construct vůbec nebyly provedeny," popsal Rath.

Firma, v jejímž čele Šnajdr byl, také podle Ratha vykazovala pozitivní výsledky. "Když odešel, tak se zjistilo, že ta firma je na tom velmi špatně a dnes je v konkursu," uvedl Rath s tím, že to je právě zkreslování horspodářských výsledků.

Byt? Byla to průhledná soutěž

Šnajdr také podle Ratha nedávno získal asi stometrový byt v centru pražského Smíchova, kde starostuje Milan Jančík (ODS), a to asi za 600 tisíc korun. Podle Cikrta se ale jedná "o prázdnou podkrovní půdu, nikoliv o byt".

"Tuto půdu nabyl v roce 2005 na základě transparentní veřejné obchodní soutěže, které se účastnilo mnoho zájemců, a půdu získal, protože nabídl nejvyšší tržní cenu. Starostu Prahy 5, pana Jančíka, pan náměstek Šnajdr osobně nezná," uvedl mluvčí.

Rath v pondělí opět zkritizoval Julínka za to, že stále působí v občanském sdružení, které získává statisícové, "možná miliónové" částky od farmaceutických firem. "Přitom ministr rozhoduje o cenách produktů těchto firem," poznamenal Rath. V exministrových očích se to rovná vybírání výpalného.

Jde o občanské sdružení Reforma zdravotnictví - forum.cz dalšího náměstka ministra, Pavla Hroboně. Podezření z korupce Rath zformuloval také u privatizace středočeských nemocnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám