Hlavní obsah

Korupci budou zřejmě trestat speciálně vyškolení soudci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) hodlá navrhnout, aby o závažných korupčních kauzách rozhodovali speciálně vyškolení soudci. U každého krajského a okresního soudu by měly vzniknout zvláštní soudní senáty, a to v rámci zesíleného boje s korupcí, uvedla to v pondělí televize Nova.

Článek

"Na každém soudu bude specialista, který se bude zabývat korupcí. Hlavně případy, kdy někdo vzal nebo dal úplatek," řekl Nově Pospíšil. Podle ministra půjde o vybrané soudce, kteří budou důkladně proškoleni.

Skončí tak stávající praxe, kdy korupční jednání posuzují často soudci, kteří nemají s podobnými případy mnoho zkušeností.

Zřízení zvláštních soudních senátů, které by se zabývaly korupčními kauzami, by přivítala řada poslanců i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle ní to může boj s korupcí zefektivnit. Sociální demokracie namítá, že tento Pospíšilův krok není dostačující.

"My bychom spíše uvítali, kdyby ministr zavedl speciální soudy a speciální státní zastupitelství," řekl Nově poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Soudci, kteří se zaměřují výhradně na korupční skandály či na závažnou hospodářskou kriminalitu, fungují i v řadě zemí západní Evropy. Tyto trestné činy jsou totiž vnímány jako obzvláště nebezpečné pro společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám