Hlavní obsah

Konec května bude horký a suchý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle poslední dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by příštích 30 dní v České republice měly panovat nadprůměrné teploty, naopak srážek spadne méně, než je v tomto období obvyklé. Výraznější teplo a sucho se očekává hlavně na konci května, začátek června pak přinese mírné ochlazení i častější deště, pravděpodobně ale naprší méně než v jiných letech.

Článek

Pro poslední květnovou dekádu meteorologové předpovídají většinou polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti by ale mohly přijít přeháňky a bouřky, které budou ke konci měsíce četnější.

V úterý přijdou intenzivní bouřky

V prvních dvou dnech začínajícího pracovního týdne by měly ještě nejvyšší odpolední teploty šplhat až k tropickým 30 stupňům, ale v úterý už začne od západu přibývat oblačnosti a k večeru už bude zataženo a na většině území se budou vyskytovat přeháňky nebo bouřky, ojediněle doprovázené krupobitím.

Středa pak přinese ochlazení, které ale nebude tak citelné jako teplotní propady v minulých týdnech, kdy naměřené hodnoty ze dne na den klesly někde i o více než deset stupňů. Zatímco ranní teploty se udrží na 14 až 10 stupních, odpolední vystoupí na 20 až 24.

Do konce týdne už se pak bude jen oteplovat. Ve čtvrtek bude jasno nebo polojasno a odpolední maxima stoupnou na 24 až 28 stupňů, také v pátek bude velmi málo oblačnosti a teploměr bude ukazovat 26 až 30 stupňů. Nejteplejší bude sobota, která o jeden stupeň překoná tropickou třicítku. Zároveň už se však začne opět zatahovat a od západu přijdou první přeháňky.

Červen má být bez překvapení

Počasí v první červnové dekádě by mělo být podle odborníků z ČHMÚ charakterističtější pro toto období. Na obloze by mělo být polojasno až oblačno a na většině území lze očekávat srážky, které budou častější než na konci května a zasáhnou větší území. Teploty v noci se budou pohybovat mezi 14 až 8 stupni. Denní teploty pak vystoupí na 19 až 25 stupňů.

V období od 11. do 20. června má být opět polojasno až oblačno. Na většině území by sice měly být přeháňky a místy i bouřky, ale srážkové úhrny nebudou vysoké. Teploty v noci se vrátí k 16 až deseti stupňům jako na konci května, přes den bude 20 až 26 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám