Hlavní obsah

Policii chybí už tři tisíce lidí

– PRAHA

Policii České republiky už chybí tři tisíce lidí. Počet lidí přijímaných nestačí vyrovnávat počty policistů, kteří službu opouštějí. V diskusním pořadu televize Prima to v neděli řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Dostat nové lidi k policii je podle něj těžké.

Článek

Česká republika má kolem 46 000 policistů. Počet odchodů se zvýšil v souvislosti s novým služebním zákonem, který nabyl účinnost v lednu. Podle policejních odborů přinesl některé negativní dopady. Části policistů se snížil plat, jedním z hlavních problémů je otázka 150 přesčasových hodin, které nyní musejí pracovníci bezpečnostních složek odpracovat zdarma.

Ministr řekl, že zákon ale splnil svůj účel a policii začali opouštět především lidé, kteří mají odslouženo 29 a více let. Předtím byl podle něho trend opačný a do civilu odcházeli mladí policisté. Policie již loni na podzim zahájila kampaň, která má do jejích řad přilákat nové lidi.

Ministr vnitra za ODS Ivan Langer (vlevo) a poslanec ČSSD František Bublan ve studiu TV Prima. Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Podle Langra k tomu má dopomoci i reforma policie, kterou chce uskutečnit do roku 2010 a počítá na to s částkou zhruba 3,5 miliardy korun. Měla by být zaměřena mimo jiné na "debyrokratizaci", vzdělávání a technickou vybavenost sboru. Langer si od ní slibuje zlepšení vztahu s veřejností i to, že se bude moci uchazečům o práci prezentovat jako moderní firma.

Bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) v televizním pořadu řekl, že mnoho plánovaných změn by podpořil. Rozdílné názory ale má například na působnost policie. Podle něho by se měl zúžit okruh činností, které policie vykonává.  Měla by se také zefektivnit struktura řízení.

Co s inspekcí?

Delší dobu se diskutuje také o změně v činnosti a podřízenosti Inspekce ministra vnitra, která se zabývá trestnou činností policistů. Ta nyní podléhá přímo ministrovi. To nahrává spekulacím,  zda se takto nemohou některé případy "zamést" pod koberec.

Podle Langra by v budoucnu mohl činnosti Inspekce ministra vnitra převzít například orgán podřízený ministru spravedlnosti nebo specializovaná generální inspekce pro ozbrojené složky. Ta by personálně nepodléhala žádnému ministrovi. Bublan by podpořil myšlenku vzniku generální inspekce pro policii, vězeňskou službu, hasiče a zpravodajské služby.

Podle nejčerstvějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je česká veřejnost rozdělena v důvěře v policii na polovinu. Důvěru policii vyslovilo 49 procent respondentů. Opačné pocity mělo 48 procent oslovených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám