Hlavní obsah

Papež nepřijal rezignaci kardinála Vlka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Papež Benedikt XVI. nepřijal demisi českého kardinála Miloslava Vlka. Kardinál musel rezignaci poslat při dovršení 75 let. Jubileum Vlk oslavil ve čtvrtek. Uvedla to Česká televize.

Článek

Povinnost žádat o demisi v tomto věku stanoví církevní zákon. Papež ale nemusí demisi přijmout a může církevního hodnostáře požádat, aby ve funkci ještě několik let zůstal.

"Myslím si, že mnozí čekali, že odejdu. A poněvadž mne považovali za překážku v některých jednáních, tak v tomto smyslu je to určitě pro mne satisfakce, že já tady zůstávám a že bude nutné se smířit s tím, že v těch jednáních, pokud moje kompetence stačí, se budu angažovat dál," řekl Vlk stanici Radiožurnál.

Vlk ve čtvrtek, u příležitost oslav svých pětasedmdesátin, oznámil, že pokud by musel v úřadu zůstat, chce se věnovat obnově farností, přípravě synody a výstavbě kostelů na sídlištích.

Dluh vidí v neuzavřených jednáních se státem - není smlouva s Vatikánem, není dořešeno vyrovnání majetkových křivd minulosti, není model budoucího financování církví. Kardinál také protestuje proti rozhodnutí soudu, který vrátil katedrálu sv. Víta státu.

V letech 1993 až 2001 byl předsedou Rady evropských biskupských konferencí. Má čestný doktorát Papežské teologické akademie v Krakově a Opolské univerzity. Při výročí vzniku republiky v roce 2002 mu prezident republiky propůjčil řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám