Hlavní obsah

Topolánek chce jednat s Merkelovou a Blairem o euroústavě

– PRAHA
Novinky, znk

Prezident Václav Klaus se setkal se členy vlády odpovědnými za zahraniční politiku. Diskuze byla především o červnovém summitu EU, který se bude zabývat institucionální reformou Evropské unie.

Článek

Pravidelné schůzky s prezidentem se zúčastnili premiér Mirek Topolánek, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (oba ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených).

Kromě vládních činitelů na Hrad přišli také Jan Zahradil a Jiří Šedivý, vyjednavači premiéra o evropské smlouvě.

Účastníci ladili pozici České republiky k Evropské ústavě. Mluvili "jak o jednotlivostech, o kterých je v současnosti v rámci EU největší spor, tak o celkové pozici České republiky k dalšímu osudu tohoto dokumentu," uvedl mluvčí Hradu Petr Hájek.

Praha chce, aby euroústava byla do roku 2009

Topolánek novinářům řekl, že schůzka byla pravidelnou konzultací lidí, kteří Českou republiku zastupují navenek. Do summitu chce předseda vlády o budoucím fungování sedmadvacítky hovořit s odcházejícím britským premiérem Tony Blairem či německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž země nyní EU předsedá.

"Všichni zúčastnění vycházeli z přesvědčení, že Česká republika nesmí být pasivním účastníkem těchto pro budoucnost evropské integrace tak osudových jednání," dodal Hájek.

Česká vláda očekává, že na červnovém summitu se evropští lídři dohodnou na "cestovní mapě", která povede k dokumentu upravujícímu činnost EU. Praha by chtěla, aby nový smluvní text unie byl ratifikován před zahájením českého předsednictví v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám