Hlavní obsah

Čunek si myslí, že vyšetřovatelé jsou zaujatí

– PRAHA

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se domnívá, že vyšetřovatelé proti němu postupují zaujatě. Uvedl to v souvislosti s tím, že Inspekce ministra vnitra začala prověřovat, jestli vyšetřovatelé nemanipulovali vyšetřování.

Článek

"Musím říci, že je to pro mě šokující zpráva, která zcela zapadá do toho obrazu vyšetřování. Nemohu se ubránit dojmu, že policie se nikdy nesnažila hledat něco pro mě. Je to fatální chyba policie," řekl Čunek při čtvrteční návštěvě Slovenska. Dodal ale, že nechce do vyšetřování případu zasahovat.

Podnikatel Roman Vaškůj předal tento týden policii sérii e-mailů, podle nichž se vyšetřovatelé domlouvali na výpovědích s hlavní svědkyní v kauze Čunek Marcelou Urbanovou a se soudní znalkyní Dobrilou Hrůzovou.

Vaškůj je obviněn z toho, že se snažil Urbanovou nátlakem přinutit, aby změnila svoji výpověď ve prospěch vicepremiéra. 

Mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá uvedla, že Inspekce nyní záležitost vyhodnocuje, poté podnikne další úkony.

Situací se ve středu zabýval bezpečnostní výbor Senátu. Pokud by se potvrdila manipulace s vyšetřováním, chce senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených) navrhnout v imunitním výboru revokaci senátního usnesení, jímž byl Čunek vydán k trestnímu stíhání.

Čunkova údajná korupční kauza vytváří napětí ve vládní koalici. Premiér Mirek Topolánek (ODS) na začátku května prohlásil, že kdyby byl na Čunkově místě, dávno by už odstoupil. [celá zpráva]

Vicepremiérovo vyšetřování vadí i Straně zelených. Její předseda a ministr životního prostředí Martin Bursík na konci dubna uvedl, že lidovecký předseda se svými kontroverzními výroky na adresu Romů snaží odpoutat pozornost právě ode své korupční kauzy. [celá zpráva]

Místopředseda lidovců Jan Kasal ale řekl, že odpovědnost za svůj odchod z vlády nese jen Čunek sám. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám