Hlavní obsah

V hospodách se bude kouřit zřejmě i v příštím roce

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

V hospodách se zřejmě bude moci i v příštím roce kouřit téměř bez omezení. Ve Sněmovně se totiž protahuje projednávání novely zákona, kterou chce skupina poslanců v čele s Borisem Šťastným (ODS) přikázat všem stravovacím zařízením, aby od sebe kuřáky a nekuřáky oddělila zdí.

Článek

Poslaneckou předlohou se ve středu zabýval hospodářský výbor Sněmovny. Jednání však přerušil až do té doby, než mu Šťastný předloží analýzu, jaké dopady by povinnost vybudovat stavebně oddělené prostory měla na podnikatele.

"Takovou analýzu postrádala při projednávání poslanecké předlohy i vláda. Ta se obává, že navrhovaná opatření by přivedla řadu vlastníků hospod k bankrotu," připomněl poslanec Miloslav Kala (ČSSD).

Naopak místopředsedovi hospodářského výboru Karlu Sehořovi (ODS) není přitvrzení antikuřáckého zákona proti mysli. "Pokud hospodský nemá peníze na to, aby oddělil prostory, ať je nekuřácká celá hospoda. A když na takovou zeď a silnou ventilaci mít bude, získá alespoň konkurenční výhodu," prohlásil Sehoř.

Poslanec Jaroslav Plachý (ODS) se však obává, že náklady, které si povinné stavební úpravy vyžádají, povedou k likvidaci hospod a restaurací na venkově. Stejný názor má Karel Korytář (ČSSD): "Existuje přece už teď řada hospod pro nekuřáky. Ať tedy vedle nich i nadále stojí kuřácké hospody," uvedl.

Za nedůstojné Korytář považuje, když ve vlacích chybějí kuřácká kupé a milovníci nikotinu musejí chodit kouřit na záchodky. Do novely by proto chtěl prosadit, aby alespoň polovina vagónu byla kuřácká.

V Irsku ani v Norsku zákaz hospody nezničil

Šťastný hospodářskému výboru slíbil, že analýzu vypracuje. Jak přitom uvedl, neexistuje žádná seriózní metoda, jak v Česku vypočítat, jestli by hospody na opatřeních proti kouření vydělaly či prodělaly. Lze ale využít informací z ciziny.

Například v Irsku, které v březnu 2004 jako první země EU zakázalo kouření v restauracích, se jejich tržby v roce 2005 snížily ve srovnání s rokem 2003 jen o 5,6 procenta. A v Norsku se po stejném kroku tržby restaurací a barů téměř nezměnily.

"Předpokládám, že ve druhém čtení se Sněmovna bude předlohou zabývat v září," řekl Právu Šťastný.

I když druhé i třetí čtení proběhnou hladce, novelu podpoří Senát a podepíše prezident, budou hospodští a restauratéři muset dostat potřebný čas na provedení stavebních úprav. S největší pravděpodobností tedy zpřísněný antikuřácký zákon nenabude účinnosti dříve než v lednu 2009.

Anketa

Sníží se restauracím a hospodám tržby kvůli povinnosti oddělit zdí prostory pro nekuřáky a kuřáky?
Sníží, protože jim ubude zákazníků
19 %
Nesníží, lidé budou chodit do hospody tak jako tak
81 %
Celkem hlasovalo 1495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lze kouřit zdravě?

Neexistuje zdravá cigareta. Tento fakt je všeobecně známý. Méně známé už je, že kuřák může alespoň částečně regulovat, kolik škodlivých látek vdechne. Dopad...

Výběr článků

Načítám