Hlavní obsah

Vláda vytvoří komisi pro reformu penzí, chce v ní i opozici

– PRAHA

Zástupci všech parlamentních stran by měli zasednout v komisi k důchodové reformě, jejíž vznik ve středu odsouhlasila vláda. Premiér Mirek Topolánek a ministr práce Petr Nečas (oba ODS) se proto obrátí na předsedy stran, aby do komise vybrali dva své zástupce. V komisi by měli vyjednavači koalice a opozice dohodnout konkrétní podobu změn penzijního systému.

Článek

"Chceme se společně s dalšími stranami začít bavit o konkrétních parametrech," uvedl Nečas. Podle něj by první etapa penzijní reformy měla navázat na opatření, která chystá vláda ve svém "reformním batohu".

Ministr již dříve oznámil, že je hotov návrh zákona, který by měl systém důchodů upravit. Norma počítá mimo jiné se zvyšováním věku pro odchod do penze na 65 let či prodloužení doby povinného důchodového pojištění z 25 na 35 let.

O penzích jednali politici naposledy před Vánocemi 2005. Společnou dohodu, která zvyšování penzijního věku na 65 let zahrnovala, kvůli blížícím se volbám a předvolebnímu boji nepodepsali. S návrhem nové stranické komise, jež by s reformou pokročila, přišel Nečas loni na podzim.

Škromach: jednat se musí co nejdříve

Podle stínového ministra práce a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by politici měli o penzích začít jednat co nejdříve, jinak se do příštích voleb nejspíš opět nestihnou dohodnout. "Když se bude volební období chýlit ke konci, pak není příliš ochota k nepopulárním opatřením," uvedl Škromach.

Míní ale, že nalezení politické shody na podobě systému je možné. Dříve řekl, že by za ČSSD mohl v komisi zasedat kromě něj i stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Objevily se informace, že za ODS by měl v týmu být poslanec Vlastimil Tlustý. Stranu u důchodových jednání zastupoval už v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám