Hlavní obsah

Církevní školy kvůli anonymu výuku většinou nezrušily

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většinu církevních škol v Praze ponechala úterní večerní hrozba bombovým útokem vcelku klidnými. Normální výuku nepřerušily. Pyrotechnici ve středu ráno školy prohledali, nic ale nenašli. Podobnou hrozbu školy zažily i v lednu.

Článek

"Policie v šest ráno prohlédla školu, teď tu hlídá a jinak se učíme," řekla Novinkám ředitelka Evangelické akademie na Praze 4 Jitka Jarošová. Upřesnila, že bezpečnostní opatření potrvají do soboty, která je pro školu pracovním dnem.

Učitelé ani žáci podle ní kvůli zvýšené bezpečnosti neznervózněli. "Myslím si, že už si na to od poslední události zvykli. Pochopili, že se to jinak dělat nedá. Ráno byly jen asi tři telefonáty, jestli mají přít do školy," doplnila Jarošová.

"U vchodu hlídkuje policie a dovnitř pouští pouze lidi, kteří mají nějaké oprávnění ke vstupu," sdělil Novinkám ředitel Církevní husitské základní umělecké školy Harmonie Marek Vávra. "Nemohli jsme si dovolit zrušit výuku proto, že u nás se platí školné a pak by byl problém s nahrazováním," vysvětlil.

Podle něj žáky a učitele situace štve. "Už to tady jednou bylo v lednu, to jsme výuku zrušili a pak to dalo docela hodně práce to všechno nahradit," vysvětlil Vávra. Bezpečnostní opatření potrvají do konce týdne.

Letos je to už druhá výhrůžka

"My jsme židovská škola, takže ochranku máme stabilně. Nyní tu ale máme navíc dva uniformované policisty, která střeží vchod," řekla Novinkám ředitelka Lauderovy školy při Židovské obci v Praze Kateřina Dejmalová. Podle ní výuka pokračuje normálně a ani učitelé, ani žáci znepokojení nejsou.

Některá zařízení ale přesto anonym donutil výuku přerušit. "Školku jsme zavřeli, jsou tady akorát zaměstnanci, děti tu nebudou do pátku," sdělila Novinkám ředitelka mateřské školky Srdíčko na Praze 5 Markéta Suchlová s tím, že situaci nechce podceňovat.

Dopis s anonymní hrozbou obdržela v úterý pražská policejní správa. [celá zpráva]

Církevních škol je v Praze více než 30. Podobné výhrůžky zažily už letos v lednu, tehdy se ukázaly jako plané.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) tehdy potvrdil, že v případu hrál roli náboženský aspekt. I kvůli tomu byla podle něj tehdejší hrozba vyhodnocena jako nebezpečná. Podle tisku školám bombou hrozil člověk, který musel dobře znát islám nebo pocházel z muslimské komunity. Policie ale souvislost s lednovým případem nechtěla komentovat.

Anketa

Měly podle vás církevní školy kvůli anonymní hrozbě přerušit výuku?
Ano, neměly by nebezpečí podceňovat
67,3 %
Ne, poplach je stejně planý
32,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám