Hlavní obsah

Tlustý s odmítavým postojem k reformě v ODS osaměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žádný ze členů poslaneckého klubu ODS se nechystá odmítnout reformu veřejných financí. Uvedl to v úterý předseda občanskodemokratických zákonodárců Petr Tluchoř. Úterního jednání klubu se nezúčastnil kritik reformy Vlastimil Tlustý.

Článek

"Mám z té debaty velmi dobrý pocit. Byla velmi otevřená a myslím, že nás výrazně posunula dopředu," řekl po jednání klubu Tluchoř. Nikdo z přítomných poslanců podle něj nehovořil o tom, že vládní plán nepodpoří. 

Premiér Mirek Topolánek uvedl, že se nyní soustředí na to, aby reformu prosadil ve vládě. Mluvit o tom, jak získat stoprocentní podporu vlastních poslanců, je podle něj nyní předčasné. kabinet bude o reformě jednat už ve středu.

Poslanec Jan Klas, který sdílí Tlustého názor na reformu, poznamenal, že spory mezi Tlustým a vládou nejsou neřešitelné. Premiér podle něj před poslanci zopakoval, že se nechce spoléhat na živelné hlasování, a je proto připraven se všemi poslanci ODS dále jednat.

Tlustý současnou podobu reformy veřejných financí odmítá a označuje ji za "ODS mínus". Přál by si jednotnou daň z příjmu 12% pro fyzické i právnické osoby a snížení horní sazby DPH na 17%. [celá zpráva] Vláda přitom sazbu daně z přjmu stanovila na 15 procent.

Vládní KDU-ČSL naopak vadí některé části reformy zdravotnictví, která by patří spolu se změnami v daňové a sociální oblasti do jednoho balíku reforem. Předseda lidovců Jiří Čunek v úterý uvedl, že jeho strana bude požadovat, aby z povinnosti placení poplatků u lékaře byly vyjaty děti do 15 let a těhotné ženy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám