Hlavní obsah

Východ Česka zasáhne vytrvalý déšť

PRAHA

Meteorologové varují před intenzivním deštěm, který zasáhne východ ČR. Pršet má od odpoledne až do středečního dopoledne. Mělo by spadnout až 35 mm srážek. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by srážky neměly způsobit vzestupy hladin řek.

Článek

"Východ našeho území ovlivní frontální vlna, postupující z Alp k severovýchodu. Na frontální vlně očekáváme během úterního odpoledne ve východní polovině území trvalejší déšť, který bude pokračovat i v noci na středu," stojí ve výstražné zprávě ČHMÚ.

Podle meteorologů budou srážky ustávat ve středu ráno a dopoledne. Na Moravě, ve Slezku a v Pardubickém kraji by mělo napršet 15 až 35 mm. V Jeseníkách a Beskydech to bude místy až 40 mm.

Odborníci radí řidičům, aby při silném dešti dostatečně snížili rychlost jízdy. Při prudkém a dlouhotrvajícím dešti totiž může dojít k průtoku vody přes komunikaci. Prudký déšť může způsobit i zatopení či podemletí silnic.

Meteorologové také při prudkém dešti varují před případným zatopením sklepů nebo níže položených míst.

Pršet, i když mírněji, by podle předpovědi mělo nejméně do pátku. Noční teploty se budou od středy do pátku pohybovat mezi 6  až 8 stupni, ve dne pak dosáhnou kolem 18 stupňů Celsia.

Počasí škodilo už v pondělí

Příchod studené fronty doprovázely v pondělí večer na některých místech kroupy velké jako pingpongové míčky. V několika obcích na Liberecku poničily střechy domů. Vytloukly okna a udělaly dokonce důlky ve fasádách. Ledové koule rozbily také skla v autech a pomačkaly kapoty.

Blanka Dobrovolná ze Zdislavy na Liberecku ukazuje kroupy, které přinesla bouře v noci na 15. května. Nezvykle veliké kusy ledu rozbíjely i okna automobilů. Foto: ČTK/Radek Petrášek

Nejvíce postiženou vesnicí je pravděpodobně Zdislava u Jablonného v Podještědí, kroupy tam poškodily téměř každé stavení. "Kroupy jsme měřili a měly průměr pět centimetrů. Nejmenší škody na domech se pohybují okolo několika tisíc korun, ale viděla jsem i střechu zničenou z jedné poloviny. Na vlakovém nádraží kroupy roztloukly 14 oken," konstatovala zdislavská starostka Vladislava Rašínová.

Prudký vítr ničil stromy hlavně v Ústeckém kraji

"V úterý ráno museli hasiči odstranit strom, který blokoval železniční trať u Bořislavi na Teplicku. V obci Jiříkov na Děčínsku zase strom sražený prudkým větrem spadl na dráty elektrického napětí. Na silnici mezi Ústím nad Labem a Ryjicemi se strom skácel na silnici," oznámil mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Na některých místech kraje naměřili meteorologové rychlost větru až 80 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám