Hlavní obsah

Vesecká kvůli ukradenému spisu podá kárnou žalobu

Právo, Novinky, tr, jac
BRNO

Na státního zástupce, jemuž v úterý byly ukradeny dohledové spisy ke kauze uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, podá státní zástupkyně Renata Vesecká kárnou žalobu k olomouckému vrchnímu soudu. Oznámila to v pondělí v Brně, aniž by jmenovala konkrétní osobu.

Článek

Důvěryhodný policejní zdroj však potvrdil, že spisy byly ukradeny řediteli odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Milanu Horváthovi. [celá zpráva]

V důsledku spekulací o možném pozadí odcizení nechá Vesecká rovněž prošetřit, zda se dotyčný nedopustil trestného činu. Zároveň ujistila, že ve spisech nebyly žádné postupy či instrukce k extradičnímu řízení, nýbrž jen popisování Krejčířova skutku a podobně. Nepodléhají žádnému stupni utajení.

Vesecká také řekla, že při jejím rozhodování o případném kázeňském postihu bude hrát roli výsledek šetření policie, která má zjistit, jak přesně se krádež odehrála. Podle ní totiž existuje rozpor mezi tím, co uvádějí zadržení pachatelé a tím, co uvádí dotyčný státní zástupce.

Ředitel brněnské policie: krádež určitě neobjednal Krejčíř

Podle brněnského policejního ředitele Jaroslava Vaňka krádež kufříku se spisovým materiálem ke kauze Radovana Krejčíře se určitě se neuskutečnila na žádost uprchlého miliardáře nebo lidí z jeho blízkého okolí.

Podle něj kufřík ukradl mladý muž (nar. 1972) s pestrou kriminální minulostí a dívka (nar. 1984) jejíž rejstřík trestů také není čistý. Nevěděli ovšem, co mají v rukou. Když to zjistili, chtěli obsah finančně zhodnotit. Pokusili se nejdřív materiály prodat redakcím, ale údajně se nikde nedozvonili. Pak je chtěli nabídnout prostřednictvím elektronické pošty, ale dělali to tak nešikovně, že nabídka nikam nedošla.

Pokusili se kontaktovat také právníky z okolí Radovana Krejčíře, ale zpětný kontakt se neuskutečnil, protože pachatelům operátor právě odpojil telefon kvůli neplacení. "Pokusili se část spisu reprodukovat, ale neměli dost peněz, tak ofotili jen tři stránky. Zkrátka, i náhoda nám pomohla," řekl policejní ředitel. "Kdyby se však nepodařilo materiál zajistit desátého května ráno, už bychom se k němu nedostali, to je zřejmé," dodal.

Rozpory ve výpovědích

Podle Horváthova oznámení kufřík zmizel z uzamčeného auta, policejní experti však na voze a zámcích nenašli žádné poškození. Oba podezřelí mají za sebou sice kriminální minulost, nejsou však profesionálními zloději aut ani vykrádači aut, kteří by dovedli auto otevřít bez mechanických zásahů.

Jaroslav Vaněk v pondělí připustil, že policie prošetřuje také možnost kterou uvádějí oba podezřelí - že totiž kufřík stál zapomenutý na chodníku. "V tuto chvíli nikomu nebylo sděleno obvinění, není zatím jasné zda jde o trestný čin nebo jen přestupek. Výše škody se pohybuje na pětitisícové hranici, cenu spisu nelze finančně vyčíslit," dodal policejní ředitel.

Vesecká: dokumenty nebyly tajné

Podle sdělení nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké byly v kufříku materiály z dohledového spisu, které žádným způsobem nemohou ovlivnit přípravné ani extradiční (vydávácí) řízení v uvedené trestní věci.

"Nejde ani o informace, které by požívaly jakýkoli stupeň ochrany ve smyslu zákona o utajovaných skutečnostech," uvedla na otázku Práva. Sdělila také, že podle zjištěných skutečností vyvodí vůči odpovědnému státnímu zástupci důsledky, minimálně kárnou odpovědnost.

Státní zástupce Milan Horváth, kterému se kufřík ztratil, odmítl Právu sdělit detaily. "Žádné podrobnosti uvádět nebudu. Stalo se to a já jsem připraven nést následky, to je jisté," řekl stručně. Připustil, že s kárnou žalobu nejvyšší státní zástupkyně počítá. "Očekávám že něco takového bude," řekl doslova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám