Hlavní obsah

Experti USA opět zkoumají Brdy kvůli základně

PRAHA

Američtí experti začali znovu měřit ve vojenském újezdu Brdy. Zkoumají geologické a hydrologické podmínky pro případnou stavbu radaru. V týmu je 38 osob. Měření skončí v sobotu.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Skupina Američanů v Brdech prováděla měření už na začátku dubna. Tehdy zkoumali vysílací signály v okolí vojenského prostoru a to, jak by případný radar mohl narušit televizi, rozhlas, mobilní síť nebo meteorologický radar, který v Brdech funguje. [celá zpráva]

O radaru jednají oficiálně už i politici. Rozhovory o právním zázemí americké základny na českém území začaly minulý týden, skončily v pátek. Obě strany se shodly, že základem budoucí úpravy bude platná dohoda Severoatlantické aliance o statusu jejich ozbrojených sil nazývaná NATO SOFA z roku 1951, která začala v Česku platit v roce 2000.

Politici nejsou v postoji k základně jednotní, ODS a křesťanští demokraté jsou pro, zelení chtějí zapojení do systému NATO, ČSSD požaduje referendum a KSČM je proti základně.

Koncem května začnou zástupci obou zemí řešit druhou smlouvu o protiraketové obraně, která má být hlavním dokumentem pro případné umístění stanice v Česku. V této smlouvě by měly být upraveny podmínky fungování a chodu eventuální radarové základny, její umístění, přístup na základnu, možnosti návštěv a logistika.

Jednání budou trvat ještě několik měsíců. Ani samy USA ještě definitivně neví, zda systém protiraketové obrany opravdu v blízké době rozšíří. Americký kongres na to ještě neuvolnil peníze. Kromě radarové části v ČR by raketová základna měla být v Polsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zahájilo jednání s USA o radaru

Ve čtvrtek oficiálně začala jednání mezi Českou republikou a USA o možném umístění radarové základny na českém území. První kolo konzultací na ministerstvu...

Výběr článků

Načítám