Hlavní obsah

Zelení se na Plzeňsku bouří proti radaru, ODS je chce přesvědčit

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňská krajská organizace Strany zelených v sobotu ostře odmítla radarovou základnu, kterou chtějí Američané postavit ve vojenském újezdu Brdy, jenž částečně spadá právě pod tento kraj. Podle vicepremiéra Petra Nečase (ODS) se pokusí v koalici zelené přesvědčit, aby nakonec výstavbu radaru podpořili.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"My je tlačit nebudeme, od začátku vyjednáváme. Je evidentní, že tu musí být snaha o nalezení společné pozice celé vládní koalice," řekl Právu. Dodal, že hrozby, kvůli kterým by mělo Česko participovat na raketové obraně USA, jsou evidentní a prokazatelné. "Pevně věřím, že Strana zelených je si vědoma, jaká jsou bezpečnostní rizika 21. století," podotkl Nečas.

Zelení radar odmítají

Po více než dvouhodinové diskusi vyzvali na své stranické konferenci plzeňští zelení vedení strany , aby "podniklo veškeré kroky k odmítnutí výstavby radarové stanice USA na území ČR".

Výzva také směřuje ke všem základním organizacím. Konference se účastnili i místopředsedkyně strany a ministryně školství Dana Kuchtová a místopředseda republikové rady Matěj Stropnický.

"Vyzýváme a žádáme všechny základní organizace Strany zelených o souhlas, či nesouhlas s plánovanou radarovou stanicí," uvádí se ve výzvě, která má být formou vnitrostranického referenda.

"Jsem nadšen, že se to znovu začíná uvnitř zelených otvírat, tentokrát skutečně intenzívně zespoda. Za 14 dní to budeme na republikové radě projednávat a toto je velká podpora," řekl Stropnický.

Ve hře mimořádný sjezd

"Kraj tak chce iniciovat změnu usnesení sjezdu, což může změnit jen mimořádný sjezd, na jehož svolání budeme tlačit," uvedl Zdeněk Paul z plzeňské organizace, který pomáhá obcím z okolí Brd s přípravou referend a průzkumů veřejného mínění. Sjezd koncem února rozhodl o podmínečné podpoře radaru.

Stropnický v sobotu vyzval k co největší účasti na protiradarové demonstraci, která se bude konat v sobotu 26. května v Praze. Očekává na ní účast 5000 až 6000 lidí.

Strana zelených podle něj usiluje o to, aby se k základně konalo referendum. "Asi se ale lišíme ve strategii, jakým způsobem to prosazovat," uvedl.

"Především se Strana zelených hlásí k tomu, aby se podařilo prosadit referendum," řekla Kuchtová. Kuchtová na konferenci několikrát uvedla, že radar není jejím stěžejním tématem, na rozdíl například od meziskladu jaderného odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám