Hlavní obsah

Škromach označil Tlustého návrh za divadýlko

Novinky,
PRAHA

Spory uvnitř ODS kvůli daňové reformě byly jedním z klíčových témat obou nedělních diskusních pořadů. Dominovaly Otázkám Václava Moravce, kde se střetli bývalý a současný ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD). Škromach označil celý spor za vykonstruovaný. Tlustého návrh má podle něj sloužit jen jako strašák v podobě ještě radikálnějšího řešení. ODS Tlustého návrh neakceptuje.

Článek

Podle Škromacha Tlustý "dělá bububu". "Vnitřní opozice ve vládě je záměrná hra," uvedl Škromach a dodal: "To, co předvádí vláda je obyčejný podvod," podle něj se všichni dohodnou, protože všichni chtějí dál vládnout. "Nečas se usmívá, ví, že něco dají zeleným, něco Tlustému, něco Melčákovi, něco lidovcům, ti u vlády byli vždycky, i za nás," uvedl Škromach.

Zatímco Tlustého návrh považuje Škromach za pouhou hru a divadlo, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v Nedělní partii na Primě přiznala, že ve straně panují rozpory: "Připouštím, že u nás problém je. A doufám, že bude vyřešen, že se jej podaří překonat. Věřím, že Tlustý a Topolánek najdou společnou řeč, že mají svou odpovědnost. Mně je líto, že došlo k silným slovům."

Tlustý podle Škromacha nemůže nabídnout alternativu k vládnímu návrhu: "Tlustý není opozice; jediná varianta, jiná varianta, je varianta sociální demokracie jako opozice," prohlásil Škromach. Přesto se s ním ztotožnil v kritice vládního návrhu: "Tlustý to říká otevřeně, na téhle reformě prodělají ti, kteří poctivě pracují."

Škromach označil reformu za zmetek

Škromach však po Nečasovi chtěl, aby přiznal i to, jak špatné dopady bude vládní návrh mít. "Buďte pravicovým politikem a řekněte, jak to je." Podle Škromacha je na úkor aktivních pracujících lidí a důchodců.

"Celá ta reforma je zmetek. Podřízne větev, sníží daň právnických osob z 24 na 19 procent, to je těch 30 miliard, které budou chybět Nečasovi. Rodiny, co mají děti, mohou přijít až o 250 000 korun. Vyvolává to neklid, píšou mi lidi, ženy, rodiče, kteří pečují o zdravotně postižené děti. Vy říkáte, že dostanou nějaké stravenky. Typické pro tuto reformu je, že sníží daň pro milionáře a zdaní stravenky. Je proti pracujícím, proti drobným živnostníkům."

Podobně označil návrh v Nedělní partii na Primě Lubomír Zaorálek z ČSSD: "Je to reforma pro tři procenta nejbohatších lidí."

Nečas Tlustého návrh kritizoval

Nečas Tlustého variantu smetl ze stolu: "Některé dílčí návrhy jsou ke zvážení, každá dobrá myšlenka, která přispěje k lepší podobě zákonů, je vítaná - sjednotit sazby u daně z příjmů, kapitálového životního pojištění, to je zjednodušení. Návrh jako celek je však v celé řadě prvků rozporuplný, zdanění rodin s dětmi je vyšší o dva tisíce měsíčně, což je nejvíce za deset dvanáct let. To je v rozporu s programem vlády ODS."

"U dětí došlo k nedorozumění, navrhujeme daňovou úlevu na děti. Ale počítáme s tím, že se zvýší přídavek na dítě a nebude to v daňovém systému," uvedl slovenský ekonom Richard Sulík, který návrh pomáhal vypracovat.

"Vláda chce méně vybírat a méně dávat, Sulík navrhuje opak -  zvýšit daně a více jim přidávat," vysvětlil rozdíl Nečas. Podle něj by návrh vedl k nárůstu mandatorních výdajů o osm miliard. Navíc by zatěžoval státní správu. "Každý, kdo prodá pár ředkviček a utrží za ně 501 korun, musí podle něj podat daňové přiznání," uvedl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám