Hlavní obsah

Začátkem týdne vtrhnou do ČR bouřky s krupobitím

Novinky, jky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové v neděli varovali, že se v pondělí a úterý přes ČR požene od západu studená fronta, která místy přinese intenzivní bouřky doprovázené kroupami a silným nárazovým větrem. Před studenou frontou, která bouřky přinese, se v Česku ještě oteplí a pondělní maxima by mohla dosáhnout i tropické hodnoty 30 stupňů Celsia.

Článek

Místní přívalové srážky, krupobití a vítr o rychlosti až 90 km/h zasáhnou nejprve Čechy. Jejich příchod se očekává v pondělí odpoledne. Během noci na úterý by se pak fronta měla přesunout na Moravu a do Slezska, kde bude bouřková činnost do středečního dopoledne slábnout.

Ačkoliv by neměly předpokládané srážky způsobit výraznější vzestupy hladin velkých řek, hrozí krátkodobá rozvodnění menších toků, a tudíž i zatopení sklepů, garáží a níže položených objektů a komunikací.

Kvůli silnému větru doporučují meteorologové též zabezpečit lehké předměty, okna a zaparkovaná auta.

Páteční vichřice vyvracela stromy a napáchala škody na majetku. Foto: ČTK/David Kurc DOP

Bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy tak přijdou pouze několik dní poté, co Českou republiku v pátek zasáhl silný vítr. Ten si vyžádal jednu oběť, několik zraněných a značné škody na majetku.

Jednotky požární ochrany zaznamenaly v tento den nejvíce zásahů od lednového orkánu Kyrill. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám