Hlavní obsah

Langer couvá od nápadu obnovit pomocnou stráž

Právo, jt, trj

Civilní pomocníci policie z řad veřejnosti - to je představa, která se objevila v návrhu ministra vnitra Ivana Langra (ODS) na reformu policie. Nyní je ale zřejmé, že obdoba někdejší Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti u nás nevznikne. Langer totiž od návrhu ustoupil s tím, že šlo jen o podnět k diskusi.

Článek

Odmítl, že by něco takového prosazoval. "To není návrh, to je podnět k diskusi," reagoval pro Právo. Smyslem takové diskuse má být podle něho zlepšení spolupráce jeho resortu s krajskými a místními samosprávami. Na otázku, dokdy by se něco takového mělo zavést, Langer řekl, že žádný takový horizont není.

O reformě policie má jednat sněmovní bezpečnostní výbor ještě tento měsíc. Opozice se nicméně k návrhu na obnovení civilních policejních spolupracovníků, o kterém informoval včerejší Deník, staví velmi ostře.

Sociálně demokratický stínový ministr vnitra František Bublan to označil za "návrat k policejnímu státu". "Vytváří nového pomocníka, nebo pomocníky, jak je známe, to je skutečně krok zpět," uvedl.

Ani odborná mluvčí KSČM pro vnitro Zuzka Bebarová-Rujbrová si nemyslí, že nápad má šanci na úspěch, a to především kvůli lidské lhostejnosti. "Jsem velmi skeptická k širšímu zapojení občanů do nějakého formalizovaného zařízení, ať už bychom ho nazývali jakkoli. Protože netečnost lidí, kterým i dnes zákon ukládá zakročit v případě, že dochází k nějakému porušování zákona, mě nepřesvědčuje, že by lidé, pokud by za to nebyli placeni, organizováni, byli ochotni se touto formou zapojit," řekla Právu.

V Británii je podobná forma spolupráce občanů s policií běžná

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková připomněla, že zcela běžná je forma zapojení občanů do práce policie ve Velké Británii. "Občan tam může přejímat část policejní pravomoci a je za výkon služby placen, a nebo se pouze jako dobrovolník podílí na zajišťování bezpečnosti ve svém volném čase," uvedla.

Někdejší Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti měla před revolucí podle některých zdrojů až 50 tisíc členů. Každý z nich měl na rukávu civilního oděvu pásku s označením PS VB. Členy se mohli stát dobrovolně se hlásící českoslovenští státní příslušníci starší 21 let, oddaní socialistickému společenskému a státnímu zřízení. Jejich pověst u většinové společnosti nebyla vůbec dobrá, ostatně i návrh reformy se o negativních zkušenostech s pomocnou stráží zmiňuje jako o jednom z důvodů, proč u nás podobná iniciativa nemá nyní příliš nadějí na úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám